Hjemmelavet frisk pasta med æg – pasta fresca all’uovo

Her er en grundopskrift på hjemmelavet frisk pasta med æg, som kan bruges til for eksempel tagliatelle, papardelle, tagliolini, ravioli og tortellini. Det er let at lave sin egen pasta, og det er ikke nødvendigt med en pastamaskine til alle typer af hjemmelavet pasta. Faktisk vil en del italienske bedstemødre (og de er orakler) hævde, at den bedste pasta er rullet ud ved håndkraft og ikke på maskine.

Ingredienser 4-6 personer

500 gram durum hvedemel
3 æg
Vand
(en generel regel er ét æg for hver 100 gram mel, men hvis du laver en portion, der er større end 300 gram mel og tre æg, er det en god idé at spæde op med vand. Det gør dejen lettere at arbejde med, og pastaen er knapt så tung at spise.)

Sådan gør du
Til 500 gram mel skal du bruge 350 ml væde. Hæld æggene op i et målebæger og tilsæt vand, så det passer. Lav en bunke af melet med en fordybning i midten. Hæld æg og vand ned i fordybningen. Bland melet og væden, først med en gaffel, og derefter med hænderne. Det kan være hårdt, og måske tænker du, at det aldrig bliver til en dej. Bare bliv ved. Lige pludselig bliver dejen sammenhængende.
Når dejen er elastisk og ensfarvet, skal den hvile i køleskabet i et fugtigt hviskestykke eller i køkkenfilm i en halv time. Derefter rulles dejen ud. Hvis du gør det ved håndkraft, bruger du en kagerulle til at rulle dejen ud så tyndt som muligt. Herefter kommer du lidt mel på begge sider og folder den, så du kan skære den ud til pasta i passende bredde. Bruger du en pastamaskine, ruller du først dejen ud i plader, til den har en passende tykkelse – hvor tyndt du ruller pastaen er et spørgsmål om smag, prøv dig frem. Derefter ruller du den igen igennem maskinen, som skærer pastaen i den ønskede form.
Laver du båndpasta, kan du lægge den i små ‘reder’, indtil pastaen skal koges.

Opskrifter med frisk pasta med æg:

Tagliatelle med ragú alla bolognese

Tagliolini med røget laks og fløde

Ravioli med artiskokker

20 comments

  1. Jerzy says:

    Hej Marie

    Jeg nyder Rummo, men nu er tiden kommet til hjemmelavet pasta.

    I første omgang lasagneplader. Håndlavet, men en maskine er på vej.

    Jeg har både durummel (Casa Italia) og Farina 00 (Riscossa).

    Hvad skal jeg vælge?

    Har set nogle blander de to typer mel.

    venlig hilsen

    Jerzy

  2. Jerzy says:

    Hej Marie

    Under ventetiden på dit svar har jeg besluttet mig til at anvende Durummel fra Casa Italia.

    Af de mængder du angiver i opskriften har jeg fået lasagneplader (3 lag til 24 cm fad) og dej nok til endnu en omgang lasagneplader eller båndpasta.

    Jeg har froset dejen ned efter google-konsultationen, men ved ikke om det er den bedste måde at opbevare dejen på. Hvad siger du?

    Kan man tørre færdiglavet pasta som plader eller bånd hjemme i køkkenet?

    venlig hilsen

    Jerzy

  3. Marie says:

    Hej Jerzy

    Undskyld jeg først svarer nu – jeg havde ikke fået notifikationen om din kommentar. Nu har du sikkert gjort dig dine egne erfaringer. Godt og helt rigtigt valg at bruge durummel 🙂
    Du kan godt fryse dejen – men den mister nok lidt elasticitet.
    Når du tørrer pastaen, er der større risiko for, at den knækker, så hvis du vil have tørret pasta, er det nok bedre at købe en tørret pasta i god kvalitet (fx Rummo ;-)). Det gode ved frisk pasta er jo netop, at den er frisk!
    Skal du tørre båndpasta, så læg pastaen i ‘reder’, så er den nemmere at opbevare.

    Mange hilsner
    Marie

  4. Keld says:

    Hej Marie

    Tak for en masse spændende opskrifter, rigtig god inspiration når man er til alt hvad der er Italiensk.
    Jeg har her til morgen lavet dejen til frisk pasta til aftenens menu, som i dag bliver 1. prøve med Ragu’ alla bolognese efter den ‘Originale opskrift’
    Ragu’en bliver startet op om lidt inden jeg tager nogle timer på arbejde, så den klar til fruen og børnene kommer hjem.

    Alle vores ferier går til Italien, og til sommer skal den forlænges med 14 dages intensiv Italiensk undervisning til at give det sidste til 3 års aftenskole herhjemme, vi indlogeres hos en Italiens familie i Via Reggio, tæt på din svigerfamilie, har du nogle gode spisesteder vi bare SKAL besøge i det område? Vi tager ud og kigger på kysten ved La Spezia i weekenden.

    • Marie says:

      Hej Keld

      Det lyder skønt 🙂 Lige præcis området omkring Via Reggio er vi ikke så kendte i – men vi kender en supergod restaurant i Massa, som ikke er så langt derfra. Specialiteten er Karl Johan svampe, så det er en fordel, hvis det er sæson…

      ‘La Ruota’
      Viottolo Brugiana, 2,54100 Massa MS,Italien
      laruotaristorante.it
      +39 0585 42030

      En anden specilitet i det område, der hedder Lunigiana er ‘panigacci’ – her er et link til en artikel på bloggen om det – og den restaurant, jeg vil anbefale, hvis I kommer på de kanter:

      http://minmandsitalienskekoekken.dk/2012/07/16/aeldgammel-lokal-specialitet-panigacci-fra-podenzana/

      Mange hilsner
      Marie

      • Keld says:

        Det var nu også i området omkring Spezia jeg tænkte på.

        Linket til La Ruota giver en skobutik 🙁

        Den anden er noteret som et sted vi skal besøge, vi prøvede engang i Marche et spisested uden menukort og ingen der kunne tale andet end Italiensk og vores niveau var lavt så det endte med vi fik lidt af alt og børnene elskede det, vi fik virkelig smagt meget forskelligt der.

  5. Keld says:

    Blå muslinger er lige noget for fruen, det bliver noteret i vores rejseplaner 🙂

    Tilbage til maden, vi fik altså hjemmelavet pasta og Ragu’ alla Bolognese i går aftes, og sikken en oplevelse, alle var super glade for maden der smagte himmelsk.
    Det eneste udover opskriften var friskrevet ost og en god ‘hjemmebragt fra veneto’ rødvin. og selvfølgelig aqua naturale 🙂
    Tak for opskriften.

  6. Jerzy says:

    Hej igen
    Jeg skal have gæster i morgen og har tænkt mig at servere en pastaret som primo, men vil helst være sammen med gæsterne frem for at stå i køkkenet.
    Det skal være pasta fresca, som jeg efterhånden er temmelig erfaren med at lave, men hvor lang tid inden pastaen skal koges skal jeg lave den, uden at den tørrer så meget ud, så den ikke bliver frasca!
    Normalt koger jeg pasta i 3 min, men hvor meget skal man forlænge kogetiden hvis den “freske” past tørrer ud?
    Har du et godt bud?
    På forhånd tak
    Jerzy

    • Marie says:

      Hej

      Det ideelle er at lave pastaen umiddelbart inden, den skal koges – du kan lave den før og sætte den i køleskabet under et klæde, drys med lidt ekstra mel. Risikoen er, at pastaen klistrer sammen, hvis du lægger den i ‘reder’.
      Hvis du istedet lader den hænge, vil den tørre – men det er ikke noget problem, bare pas på, pastaen ikke knækker, når du håndterer den. Kogetiden burde ikke ændre sig – smag altid under kogningen, når det er frisk pasta – på den måde, kan du ramme den helt rigtige kogetid.

      Hilsner Marie

  7. Louise says:

    Jeg har hørt, at man kun skal bruge æggeblommerne. Bruger du kun æggeblommer eller hele ægget? 🙂
    Jeg er helt nybegynder og har kun lavet det én gang, men det blev ikke så vellykket.
    Vh Louise

    • Marie says:

      Hej Louise

      Undskyld det sene svar – jeg har været på ferie langt væk fra mails og computer. Det er de hele æg, vi bruger. Det kræver måske et par forsøg at få den rigtige konsistens – hvad gik galt, da du forsøgte, mon?

      Mange hilsner
      Marie

  8. Viggo bonde says:

    Hej marie,
    Hvis man nu gerne vil lave en ordentlig spandfuld på en gang og derfor gerne vil opbevare i længere tid. Hvad gør man så? Og hvor lang tid kan det holde sig uden at blive dårligt hvis man f.eks. Tørrer det?

    Mvh Viggo

  9. Marianne Truelsen says:

    Har du nogensinde prøvet at lave soyapasta?
    Jeg elskede pasta men kan ikke tåle hvedemel mere. Heller ikke de andre varianter. Men soyapasta smager og helt fint. Jeg ville dog gerne prøve at lave det selv. Men forsøgene har ikke været vellykkede.
    Kh
    Marianne

    • Marie says:

      Hej Marianne
      Undskyld det sene svar – der har været noget med opsætningen på bloggen, så jeg ikke har fået notifikationer om nye kommentarer. Men nej, jeg har aldrig prøvet soyapasta…

      Mange hilsner
      Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *