Pasta med små friske tomater – pasta con pomodorini freschi

Denne pastasovs med friske små tomater er en af de helt klassiske. Som altid er råvarerne altafgørende for, om retten bliver en succes. Brug små cherry-, cocktail- eller San Marzano tomater. De helt ideelle tomater til denne tomatsovs er dog  ‘pomodorini di Pachino’. Pachino ligger på sydspidsen af Sicilien og er kendt for sine tomater, der gror helt ude ved havet. Hvis du skal til Sicilien, så er Pachino i øvrigt et besøg værd – næsten bare på grund af den stærke duft af solmodne tomater, der hænger i luften.

Lige meget hvilke tomater, du kan få til din pastasovs, så skal de være dybrøde og bløde at mærke på. Modne og fulde af smag – uden have nået  smatgrænsen. Men hvis de er lidt for tæt på til at komme i salaten, så er de sikkert perfekte til pastasovsen. En god ekstra jomfru olivenolie gør også sit.

Lange typer af pasta, som f.eks. spaghetti, egner sig godt til denne ret. Vi brugte hjemmelavede linguine, som er en flad type af lang pasta.

Der er en hurtig måde at lave denne pastasovs på, og så en lidt mere besværlig – den sidste giver et bedre resultat. Jeg indrømmer, at vi tit tager den hurtige version her i familien, men hvis du har god tid, så prøv at følge den (lidt mere) besværlige opskrift.

Ingredienser fire personer

700 gr. friske små tomater
1,5 dl ekstra jomfru olivenolie
1 lille håndfuld friske basilikumblade
3-4  fed hvidløg
salt
En knivspids sukker
5oo gr. tør lang pasta, f.eks. spaghetti eller linguine
Revet ost til drys af typen Parmigiano Reggiano eller Pecorino Romano

Sådan gør du

Start med at sætte en gryde med mindst 5 liter vand over til pastaen.

Den hurtige: Vask tomaterne og skær dem i halve. Varm olien på en pande og tilsæt de hele fed hvidløg. Hvidløgsfedene må endelig ikke tage farve, så snart de begynder at syde, tilsætter du tomaterne. Lad dem stå ved høj varme, men pas stadig på, at hvidløget ikke brænder på. Tilsæt salt og en lille smule sukker. Bevæg panden lidt. Når tomaterne begynder at falde sammen og afgive lidt saft, tilsætter du basilikum, og du kan du hjælpe sovsen lidt på vej ved at mase nogle af tomaterne med en træske. Lad gerne sovsen hvile lidt inden du serverer. Kog pastaen imens.

Den (lidt mere) besværlige: Vask tomaterne og lad dem koge et øjeblik (bare et sekund) i det kogende vand til pastaen. Herefter kan du nemt fjerne skindet med en lille kniv. Gør derefter som beskrevet ovenfor, men tilsæt tomaterne hele. På denne måde slipper du for den lidt bitre skind i sovsen, og tomaterne holder mere på saften.

Kog pastaen til den er al dente.

Bland sovsen med pastaen, lige inden du serverer med revet parmesanost eller Pecorino Romano og et ekstra stænk af ekstra jomfru olivenolie.

Se flere retter med pasta eller se flere retter med tomater.

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *