Caffè! Sådan brygger du en rigtig italiensk kaffe

Espresso, cappuccino, caffè latte. Alle kender italiensk kaffe. Af alle verdens måder at brygge kaffe på ser den italienske ud til at have sejret stort. Således også i vores lille hjem hvor mine kaffefiltre, stempel- og termokanden for længst er blevet vippet af pinden til fordel for små espressokopper og vores foretrukne kaffebrygger, eller ’caffettiera’, en Moka Express fra Bialetti.

Den klassiske ottekantede mokakande er den mest almindelige kaffebrygger i italienske hjem, og den brygger en stærk kaffe, der drikkes i små kopper, ligesom den espresso man kan få på italienske kaffebarer.

Mokakanden er pladsbesparende og billig sammenlignet med de elektriske espressomaskiner, og hvis du bruger kanden rigtigt, brygger den en ’caffè’, der sagtens kan måle sig med den, du kan brygge på de dyre maskiner.

Her får du opskriften på, hvordan du brygger god kaffe på en mokakande. Følg den nøje for at få en italiensk kaffe med den helt rigtige smag.

Sådan gør du

Vælg den rigtige kaffe. Det bedste er, hvis du selv kan male dine kaffebønner, men hvis ikke, så brug kaffe særligt beregnet til mokakanden. Vi bruger sædvanligvis kaffe af mærket Lavazza, der både har kaffe beregnet for moka og for espressomaskiner.

Mokakanden består af tre dele. Den underste beholder skal der vand i, den midterste er filteret, der skal kaffe i, og den øverste del skrues på. Her stiger kaffen op, når den er klar.

Brug friskt koldt vand fra hanen til at fylde i den underste del. Nogle italienere bruger kildevand fra flasker og mener, at det gør kaffen bedre. Det bruger vi ikke, men du kan jo prøve og smage, om du synes, det gør en forskel. Fyld vandet op til lige under midten af ventilen, som du kan se inde i beholderen.

Sæt filteret i og fyld det med kaffe – uden at presse! Fordel kaffen omhyggeligt med en teske, så den er jævnt fordelt og fyld op, til der er en lille top på midten. Fjern kaffe rundt i kanten af filteret med en finger og skru overdelen på og stram til.

Sæt mokakanden på komfuret på lavt blus. Vent tålmodigt til kaffen langsomt stiger op, og nyd duften. Når den øverste beholder er næsten helt fuld af friskbrygget kaffe, begynder den at ’sprutte’. Så skal du straks slukke for blusset for at undgå, at kaffen smager brændt.

Rør rundt i kaffen, inden du serverer, sådan at den første stærke kaffe bliver blandet med den mildere kaffe, der kommer til sidst.

Server i små espressokopper.

Tip til en cremet kaffe

Her er et tip til, hvordan du kan lavet en cremet kaffe med sukker, der ligner den cremede espresso, du kan få serveret på en italiensk kaffebar.

Hæld halvanden til to teskefulde sukker for hver kaffe, du skal servere, op i et lille glas. Hold øje med, hvornår kaffen begynder at stige op i mokakanden. Når de første dråber kommer ud, hælder du dem straks over sukkeret, inden du sætter kanden tilbage på blusset. Kun de første par cremede dråber. Brug en teske til at røre hurtigt og kraftigt rundt i sukkeret, indtil det er blevet til en skummet lysebrun masse.

Fordel sukkermassen i kopperne, hæld den færdige kaffe over og rør rundt.

Voilá – en lille sød og cremet caffè.

Flere gode råd

  • En mokakande skal vedligeholdes, den skal bruges ofte for at brygge rigtig god kaffe, helst dagligt. En Mokakande går ikke sjældent i arv, jo mere kaffe den har brygget, jo bedre er den.
  • Vask aldrig mokakanden med sæbe, men brug lunket vand og hænderne til at rengøre den.
  • Inden du tager en ny mokakande i brug første gang, skal du brygge kaffe på den mindst 5 gange og kassere den, inden du kan drikke din første caffè.
  • Skift jævnligt gummiringen, der sidder i den øverste del af mokakanden.
  • Køb flere mokakander i forskellige størrelser, så spilder du ikke kaffe ved at lave for storen kande, hvis du bare er dig selv.

Kaffe som du kan lide den

Vi plejer at drikke kaffen med halvanden teskefuld sukker i små kopper. Men du kan også bruge en mokakande til at lave din egen foretrukne kaffe. Med mælkeskum bliver det til en cappuccino, med varm mælk en caffé latte eller med varmt vand en americano, som ligner mere den kaffe, der drikkes i Danmark.

Hvordan foretrækker du din kaffe, og hvad brygger du den i?
Bruger du også en mokakande, eller har du måske èn et sted, der står og samler støv, og som du skulle tage at genoplive?

41 comments

  1. anette says:

    hej Marie

    Skønt med lidt instrukser fra en “prof” – bialetti kaffe er bare vanedannende 🙂
    hilsen
    Anette

  2. Hej Anette
    Jeg er glad for, at du kan bruge mine instrukser 🙂 Ja, vi bliver i hvert fald ved med at gå tilbage til Bialettikanden, vi har prøvet nogle forskellige espressomaskiner (i den knapt så dyre ende godt nok..) – men mokakanden er bare bedre..

    Mange Hilsner Marie

  3. Hej Bent
    Undskyld det sene svar. Tak, jeg er glad for, at du kan bruge guiden. Vi maler ikke selv vores kaffebønnner, så jeg har ikke den store erfaring. Men de skal males finere end til almindelig filterkaffe og grovere end til en espresso. Håber det giver mening. Du kan jo prøve at købe en pakke af det allerede formalede kaffe til moka fra Lavazza f.eks. så har du noget at sammenligne med. Vi plejer at købe den, der hedder ‘crema e gusto’.

    Mange hilsner

    Marie

  4. Hans says:

    Jeg bruger Moka Express (3 kopper).

    Er der en speciel vejledning, hvis jeg f.eks. ønsker at lave een kop med den?

    Desuden vedr.:

    “…begynder den at ’sprutte’. Så skal du straks slukke for blusset for at undgå, at kaffen smager brændt.”

    Er det korrekt, at man skal slukke og fjerne kanden kaffebryggeren fra blusset? For der bliver jo ved med at komme kaffe ud?

    Mvh.

    • Hej Hans
      Der er ikke nogen måde at lave bare én kop kaffe på en kande til tre, den skal fyldes helt op, for at kaffen bliver, som den skal.
      Og ja, det er rigtigt forstået, at kaffen skal tages af blusset, når den begynder at sprutte. Men- hvis den begynder at sprutte, inden den er færdig, dvs. inden kanden er fuld eller næsten fuld, så er der noget galt. I det tilfælde kan man prøve at skifte gummiringen, der sidder i kanden, og gøre sig umage med at fylde kaffe i, så der ikke kommer noget på kanten, sådan at låget ikke kan skrues helt tæt på.
      Det er normalt, at der er lidt vand tilbage i den nederste del af kanden, når kaffen er færdig.

      Mange hilsner

      Marie

  5. AFJ says:

    Hej!

    Vedr cremaen:

    Er det meningen, at den skal være i kaffekoppen, når den færdige kaffe hældes i? Eller skal kaffen være i koppen først og så hælder man cremaen i? For jeg synes ikke jeg, kan få cremaen til at være ovenpå kaffe, så man kan se cremaen? Jeg går ud fra at jeg gør et eller andet forkert.

    Jeg synes det bliver meget sødt med sukkeret i- jeg kan bedst lide espresso stærk, men vil gerne have crema på, da det ser rigtigt flot ud, Er der en anden måde man kan lave cremaen på, så kaffen ikke bliver for sød? Så vidt jeg ved, er cremaen jo i bund og grund bare en form for skum.

    Som læser af mange blogs er det rigtigt fedt at have fundet en kun om italiensk mad, og så tilmed på dansk! Bare en lille skam der går noget tid imellem indlæggene.

    Brgds.

  6. Ja, det ser nok ca. sådan ud. Men jeg har aldrig prøvet at hælde kaffen op i et glas- det kan godt være, at ‘creme-toppen’ ikke bliver lige så høj med sukkertricket..
    – Det er jo, så vidt jeg forstår, et foto af en espresso, hvor kaffen i sig selv ‘cremer’..

  7. Rasmus says:

    Hej Marie
    Tak for tippet med at bruge sukker til at lave cremaen, underligt nok har jeg aldrig stødt på det tricks før.
    Helt enig i at en mokakande kan lave super kaffe, men kom alligevel til at skifte den ud med en espressomaskine, da jeg savnede mælke skummeren.

    Har du prøvet bialetti’s mukka express, som skulle lave cappuccino ved samme princip som en mokakande?

    • Marie says:

      Hej Rasmus
      Selv tak 🙂 nej den har jeg ikke prøvet, jeg har en mælkeskummer fra Bodum, den fungerer fint til cappuccino.

      Mange hilsner

      Marie

  8. J.A. says:

    HEJ!

    Hvordan opbevarer I jeres kaffe?

    På nogle af Lavazza pakkerne anbefaler de, at man putter kaffen i en lufttæt beholder, i køleskabet.

    Vh

    • Marie says:

      Hej,
      Vi har den faktisk bare i køkkenskabet – vi lukker pakken tæt til med en af de ‘klemmer’, som man køber, bla. I IKEA. Det virker fint. Men en lufttæt beholder er sikkert også god.

      Hilsner Marie

  9. Sarah says:

    Hej Marie
    Jeg elsker kaffe og jeg elsker god kaffe og jeg elsker cappuccino og Café latte med mælkeskum på toppen. Så jeg vil høre om du eller I evt kender Bialettis mælkeskummer, modellen hedder vist Tutto Crema og om den er noget værd. Eller jeg skal lede et andet sted?
    Vh Sarah

    • Marie says:

      Hej Sarah
      Jeg kender ikke Bialetti’s desværre – jeg har selv brugt en fra Bodum (den, der ligner en stempelkande) – med lidt øvelse, så kan den lave rigtig godt skum, synes jeg.

      Hilsner Marie

    • Marie says:

      Hej Kristina
      Jeg ved det faktisk ikke – vi har altid købt både maskiner og gummiringen med hjem fra Italien. Men forhandlere af maskinerne, burde vel også have gummiringene… Hilsner Marie

  10. Julie says:

    Hej Marie

    Hvor køber I jeres Lavazza kaffe? Det er endnu ikke lykkedes mig at finde Gusto Dolce-varianten på dansk jord…

    Kh Julie

    • Marie says:

      Hej Julie

      Vi køber det faktisk med hjem fra Italien, hver gang vi er dernede. Jeg ved desværre ikke, hvor man kan få den i DK.

      Hilsner Marie

      • Michael Svensson says:

        I Nordby på Fanø er der en rigtig lækker italiensk butik med super-duper varer i mange kategorier. Herunder omtalte kaffe. Men for de fleste er det jo nok lidt af en omvej …

  11. Ole says:

    Hej.
    tak for en god side, med mad fra solens land.
    vedrørende kaffe med skum, har jeg fra cortona, netop hjembragt en ny type kande fra biatetti.
    den har i toppen af studsen, hvorfra kaffen kommer, en ventil der først åbner ved et bestemt tryk. Dette skulle give mere skum, end ved de tradigionelle kander.
    Modellen hedder Brikka, og den kan også købes i Danmark. Min egen er en 2 kops, da jeg altid drikker en dobbelt.
    mvh. Ole

    • Marie says:

      Hej Ole

      Tak for tippet! Vil gerne høre, hvordan din nye Bialettikande fungerer?
      Undskyld der er gået lidt lang tid, før jeg svarer – har været på ferie langt væk fra computeren 🙂

      Mange hilsner
      Marie

  12. Lasse says:

    Hej.

    Jeg har lige medbragt en bialetti dama fra Italien. Desværre kan jeg ikke få den til at sige “sprutte” lyden. Har prøvet at give den både høj og lav varme, men det hjælper ikke.
    Hvad kan det skyldes?

    Mvh

    • Marie says:

      Hej Lasse
      Tillykke med den 🙂 Det er heller ikke altid, at vores siger ‘spruttelyden’ – jeg ved ikke hvorfor. Bare hold øje med kaffen, så den ikke brænder på (hvis den er kommet op og står og koger – det dur ikke..) Lav altid kaffen ved lav varme.

      Mange hilsner Marie

Skriv et svar til Min mands italienske køkken Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *