Salat med klipfisk – insalata di baccalà

Klipfisk er egentlig et nordisk produkt, men jeg havde altså aldrig smagt det, før jeg kom til Italien. I det italienske køkken bruges klipfisk i mange forskellige retter, som for eksempel denne enkle salat, der både kan spise som for- eller hovedret.

Brug de bedste ingredienser, du kan finde. Røde solmodne tomater.  Bløde taggiascheoliven. Store saftige kapers, vi brugte kapers i salt fra Pantelleria, en italiensk ø nær Sicilien, der er kendt for sine kapers. En god ekstrajomfru olivenolie – husk ikke at spare der.

Den klipfisk, vi købte, var allerede udvandet, men hvis du køber tør klipfisk, kan du selv udvande den. Så skal du lægge den i blød i 24 timer og skifte vandet 3-4 gange undervejs.

Ingredienser 4 personer (til hovedret)

500 gr. udvandet klipfisk (svarer til 250 gr. tør klipfisk)
250 gr. cherrytomater
En håndfuld sorte oliven uden sten, gerne af typen taggiasche
Et par skefulde store kapers i salt
1 skalotteløg
Ekstrajomfru olivenolie
Bredbadet persille
Salt og friskkværnet peber

Skær klipfisken i mellemstore stykker, og kog den i vand, til den er blød og let kan deles. Hvor lang tid afhænger helt af størrelsen. Hvis det er et lille stykke, kan 5-10 minutter være nok, et stort stykke skal have længere tid. Fisk et stykke op af gryden, og smag dig frem. Når klipfisken er klar, tager du den op af vandet og lader den køle af.

Pil derefter skindet af fisken, og fjern benene. Del fisken i passende stykker. Skær cherrytomaterne over i halve. Skær løget i tynde ringe. Skyl kapers fri for salt og hak persillen. Bland alle ingredienserne i en skål med en god slat ekstrajomfru olivenolie, salt og peber.

Server klipfisken med et stænk ekstrajomfru olivenolie og dryp med citron. Et godt brød til.

Se flere retter med fisk.

One comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *