Lidt mere italiensk i hverdagen

[slideshow]

Mor laver frikadeller om tirsdagen, og far laver pasta e ceci om onsdagen. Hjemme hos os er hverdagsmaden naturligt nok en blanding af dansk og italiensk. Men mange italienske retter er vel også gået hen og blevet klassikere på de danske familiers middagsborde. Ikke uden grund for italiensk mad er den perfekte hverdagsmad. Det italienske køkken byder på så mange simple retter, der kan laves nemt og hurtigt til en billig penge. Hvis råvarerne er gode, skal der ikke så meget til at lave et måltid, der smager, så englene synger.

En af de ting, jeg virkelig holder af ved den italienske kultur, er netop, at den gode mad er så knyttet til hverdagen. Måltidet er næsten helligt i Italien. Familien samles og tager sig god til at spise og tale sammen over maden. For det meste om.. mad. Jeg føler mig efterhånden integreret nok til, at jeg kan deltage i diskussioner om, hvorvidt de rillede eller glatte pastapenne egner sig bedst til tomatsovsen.

Italienere lærer at værdsætte god mad, helt fra de er små. Det er en helt essentiel del af den italienske kultur. Jeg elsker at se min treårige søn sidde med lukkede øjne og smage på alt fra muslinger til gorgonzola.

I Italien er det gode måltid ikke nødvendigvis lig med noget dyrt, fint eller avanceret. Oraklerne er ikke kendte stjernekokke, men ‘le nonne’, bedstemødrene, som overleverer familieopskrifterne til den næste generation. Nå ja – i dag er mange italienske bedstemødre på arbejdsmarkedet og har været det et helt liv. Så er det godt, at mænd også kan lære at lave mad. Det nyder jeg da i hvert fald godt af 😉

Det italienske køkken er ekstremt varieret, og italienerne er meget mindre influeret af forskellige ‘madtrends’. Man behøver ikke være vegetar for at spise masser af grøntsager eller særligt hellig for at spise spelt. At den bedste mad kan laves af lokale råvarer i sæsonen er et fundament i al italiensk madlavning og ikke, som her, en slags ny åbenbaring.

Det er egentlig ikke fordi, at jeg foretrækker pasta frem for kartofler eller pizza frem for smørrebrød. Slet ikke faktisk. Men jeg savner noget af den italienske opmærksomhed på nydelsen, kvaliteten og den gode smag i den danske madkultur. Især i hverdagene. Det er jo dem, der er flest af.

Lige for tiden er der en konkurrence, der sætter fokus på hverdagsmad. DM i hverdagsmad er arrangeret af Madkulturen, mad+medier og Danske Madpublicister og formålet er at give alle i Danmark inspiration til at lave bedre mad i hverdagen.

Jeg har sendt nogle af vores hverdagsfavoritter her fra bloggen ind. Du kan også sende din bedste hverdagsopskrift ind her. Så kan vi inspirere hinanden til at spise god mad. Hver dag.

Mine bidrag til DM i hverdagsmad

Pasta med broccoli
Pasta med kikærter
Ragu’ alla bolognese
Asparges med spejlæg
Fyldte peberfrugter

2 comments

  1. Kunne ikke være mere enig mht mad- og måltidskultur i hverdagen – jeg er jo – som du ved – også betaget af det italienske køkken og dets ærlige tilgængelighed. Tak for tippet om DM i Hverdagsmad – jeg vil indsende et par opskrifter – skal bare liige tænke over, hvilke det skal være.
    Mange hilsener, Karen

  2. Lad mig vide, når du har valgt dine yndlings.. så må jeg prøve dem 🙂 Jeg valgte noget, der også kan lade sig gøre her på en hverdag. Det, som var hverdagsmad i Italien, bliver nogle gange lidt mere besværligt her, for ingredienserne er jo ikke altid til at få..

    Hilsner Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *