Siciliansk antipasto med aubergine – caponata di melanzane

Caponata er en antipasto baseret på grøntsager, især auberginer. Retten stammer fra Sicilien og findes i et utal af variationer. Denne opskrift på caponata lader til at være en af de mest traditionelle. Da det er en antipasto, serveres bare en lille portion eventuelt sammen med flere antipasti. Men her i familien kan vi slet ikke få nok af denne smagfulde grøntsagsret, så det blev til en stor portion, da vi havde gæster i torsdags. Regn med, at der er nok til 8-10 personer, hvis du følger opskriften her.

Caponata kan med fordel tilberedes i forvejen, retten har kun godt af at stå og hvile, gerne en hel dag eller nat, inden den serveres. Brug som altid gode friske råvarer.

Ingredienser 8-10 personer (til antipasto)

3 store auberginer
3 stilke bladselleri
1 stort løg
1 stor håndfuld store kapers (det skal være den store slags og ikke i eddike fra glas, men i salt – bedst er kapers fra Pantelleria)
1 stor håndfuld grønne oliven (gerne uden sten)
1 lille håndfuld pinjekerner
1 dl. ekstra jomfru olivenolie
2 liter solsikkeolie til friture
0,75 dl. pureret tomat
1/2 glas eddike
2 spsk. sukker
Salt

Sådan gør du

Skær bladselleri i mindre stykker, ca. en centimeter tykke, og lad det koge i et par minutter i vand. Det fjerne bitterheden. Skær løget i mindre stykker. Vask kapers fri for salt af 2-3 omgange. Skær oliven i halve. Varm ekstar jomfru olivenolie i en gryde, der er egnet til lange tilberedninger, f.eks af terracotta eller støbejern.

Tilsæt som det første løget, som skal svitses. Tilsæt derefter bladselleri, kapers, oliven og pinjekerner. Lad det hele svitse sammen i et par minutter. Tilsæt så tomatpure og salt. Læg låget på gryden, og lad det simre ved lav varme i en time til halvanden.

Skær auberginerne ud i tern på ca. to gange to centimeter. Friter auberginerne til de er gyldne i mindst to liter solsikkeolie. Det er bedst, hvis du har en rigtig friturekoger, ellers brug en almindelig gryde.

Olien kan hældes tilbage på flaskerne, når den er kølet af, og genbruges. Hvis du bruger for lidt olie, vil den nemmere tabe temperatur, når du putter auberginerne i. Hvis du bruger en almindelig gryde til friturestegning, kan du tjekke, hvornår olien er varm nok ved at prøve med et enkelt stykke aubergine først. Det skal syde og sprutte med det samme, den rammer olien.Friter i flere hold – tre eller fire – også dette for at undgå, at olien ikke taber for meget i temperatur.

Når sovsen i gryden er klar, det vil sige at den ikke længere er vandet, og at farven er blevet intens orange, tilsætter du auberginerne. Rør forsigtigt rundt, så det hele bliver blandet. Skru så op for varmen. Tilsæt eddike, som du har blandet med de to spsk. sukker i et glas. Når du ikke længere kan dufte eddiken i dampen, der stiger op fra gryden, slukker du for blusset under gryden.

Nu skal din caponata bare hvile, gerne længe, inden du serverer den afkølet med godt brød til.

10 comments

  1. Vi fik caponata på Sicilien i foråret – det er rigtig lækkert næsten alle vegne, selvom nogle puttede mere salt i, end godt var. Men der stod kokken nu også og røg ude i køkkenet, så hans smagsløg var forhærdede 🙂 Jeg vil prøve at bruge din opskrift. Hvor køber du saltede kapers henne i DK? De har det ikke i Brugsen i Herskind 😀
    Mange hilsener, Karen

    • Hej Karen
      De gode store kapers, vi brugte til denne caponata, har vi fået familien fra Italien til at tage med til DK.. Jeg vil tro, at du skal i en delikatesseforretning for at finde dem her. Hvad med den der Bazar I har i århus, kunne de ikke tænkes at have nogle?
      Hilsner Marie

  2. Irene says:

    Har lige sendt min mand af sted til Firenze og er godt misundelig – nu skal han ned i spise lækker mad. Men med denne her opskrift kan jeg måske skabe lidt italiensk stemning herhjemme. Tak for inspiration.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *