Små blæksprutter i tomat med kartofler og ærter – Moscardini in umido con patate e piselli

Mens vi venter på sommeren. Denne ret med blæksprutter, kartofler og ærter i tomatsovs er en rigtig simregryde. Jeg synes egentlig slet ikke, at vi burde have lyst til simremad i disse dage, men her bliver det ved med at regne og regne, hagle lidt og så regne. Vi trænger til sol og lune forårsaftner. I stedet får vi mere regn.

Blæksprutterne i denne ret kaldes moscardini på italiensk, og jeg har ikke kunnet finde nogen oversættelse til dansk – udover samlebetegnelsen blæksprutter. Men det er en mindre type af ottearmede blæksprutter. Dem, vi brugte, var større end dem, jeg har set under navnet ’baby octupus’ i Danmark – men hvis det er, hvad du kan få hos fiskehandleren, så kan de også bruges. Babyblæksprutterne skal nok ikke koge så længe, så.

Ingredienser 4 personer

1 kg moscardini (5 stk. af den størrelse, vi brugte – få fiskehandleren til at rense dem)
4 store kartofler
2 gulerødder
1 løg
1 stilk bladselleri
3 stilke bredbladet persille
1 glas hvidvin
350 ml. ’passata’ af tomater (flydende/blendede flåede tomater)
200 ml af blandet tomatkoncentrat og vand (det skal have samme konsistens som ‘passata’)
2 fed hvidløg
1 dl ekstrajomfru olivenolie
Salt og peber

Sådan gør du
Hak løg, gulerødder og bladselleri til en ‘soffritto‘ så fint, du kan. Skræl kartoflerne, og skær dem ud i store tern. Varm ekstrajomfru olivenolie op i en gryde, gerne af terracotta, og tilsæt de hele fed hvidløg, som du har flækket en smule med håndfladen. Så snart de begynder at syde, tilsætter du løg, gulerødder og bladselleri og lidt efter kartoflerne. Lad dem svitse ved høj varme, til løgene har taget lidt farve. Husk at røre rundt ofte.

Hvis der er stadig er skind på blæksprutterne, tager du det af. Skær blæksprutternes hoveder ud i en centimeter brede ringe, lad armene være intakte. Smid dem så ned til grøntsagerne i gryden. Drys med hakket persille og rør rundt.
Når temperaturen i gryden igen er høj, tilsætter du et glas hvidvin og lader alkoholen fordampe. Tilsæt så salt og ’passata’ af tomat samt tomatkoncentrat, som du har rørt ud i 200 ml. vand. Rør rundt og læg et låg på gryden. Når gryden er kommet i kog, skruer du ned for blusset og lader retten simre. 

Vores gryde stod på komfuret i en time, men det kommer helt an på, hvor store og hvor friske blæksprutterne er. Prøv om de er klar, ved at stikke i dem med en gaffel, den skal glide let ind og ud. Når blæksprutterne er næsten klar, tilsætter du ærterne, og lader dem koge med det sidste af kogetiden. Når blæksprutterne er møre, slukker du for blusset og lader retten hvile gerne en halv times tid.

Server med stænk af ekstrajomfru olivenolie, friskkværnet peber og et drys persille.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *