Vilde asparges som i Milano – asparagi selvatici alla milanese

Sæsonens sidste. Så har vi igen været på aspargesjagt i vildmarken. Siden sidst er tornekrattet, græs og slyngplanter virkelig skudt i vejret, så vi var bevæbnede med en ordentlig junglekniv for at kunne skære os vejen frem til de nye aspargesskud.

Det lykkedes os at samle en god buket, så der var både til frokost og til fryseren. Det var vist sæsonens sidste aspargesjagt, men det er også i orden. For det betyder, at SOMMEREN endelig er over os.

Huskokken besluttede at bruge aspargesene til en regional ret fra Milano, hvor han kommer fra. Opskriften foreskriver netop, at man bruger de vilde asparges, som der også er mange af i Lombardiet, hvor Milano ligger.

Selvom jeg selv har boet tre år i Milano, var det første gang, jeg smagte asparges med æg på denne måde. Det traditionelle regionale køkken er ikke længere så stærkt i Milano, som det er tilfældet mange andre steder i Italien.

Årsagen er nok indvandringen fra resten af Italien, som til gengæld betyder, at man kan finde et stort udbud af regionale specialiteter fra hele Italien i byen.

Milaneserne lægger navn til opskriften her, men retten er udbredt i hele Italien, hvor man også laver den med almindelige grønne asparges – så det kan du jo også gøre.

Ingredienser 2 personer

En buket vilde asparges (vi brugte ca. 150 gram)
50 gr. smør
Revet ost af typen Grana Padano
4 æg
salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Smelt smørret på en pande og tilsæt de vilde asparges og salt efter smag og behag. De skal bare sauteres kort, til de ikke længere er rå.

Hvis du bruger almindelige grønne asparges, skal du skære det nederste hårde stykke af, og derefter skal de dampes eller koges først, det gør du sådan:

Saml aspargesene i et bundt, og bind dem med et lille stykke snor, så de holder sig sammen. Bring en lille smule vand i kog i bunden af en høj smal gryde med låg. Damp så aspargesene her på højkant. De skal bare koge i et par minutter eller tre, til de er blevet mørkegrønne, men stadigt sprøde. Hvis du ikke har en egnet gryde til at dampe aspargesene i, kan du alternativt bruge en almindelig gryde med en lille smule vand i bunden og koge aspargesene der, inden du sauterer dem.

Arranger aspargesene på panden enten i en vifte eller en anden form, der ser flot ud. Slå derefter æggene ud oven på aspargesene, forsigtigt, forsigtigt så blommerne forbliver intakte. Riv Grana Padano over æg og asparges, drys med salt og læg et låg over panden.  Lad det stå ved lav varme indtil hviderne er størknede, men blommerne stadig er flydende indeni.

Server med lidt ekstra revet Grana Padano og friskkværnet peber.

Se flere opskrifter med asparges.

6 comments

 1. Anne Hellesøe says:

  Det er en dejlig side, for en der elsker det italienske køkken. Kunne man måske få jeres opskrift på pasta arabiata?

  • Marie says:

   Hej Anne

   Tak for rosen 🙂 og ja, det kan du tro – den lægger vi op, næste gang vi spiser pasta all’arrabbiata! Skriver den straks på listen – og madplanen 😉

   Mange hilsner
   Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *