Ravioli med artiskokker – ravioli ai carciofi

Ravioli er fyldt pasta, og der findes utroligt mange variationer over hele Italien. Denne opskrift på ravioli med artiskokker er ikke som sådan en traditionel italiensk opskrift, men som faste læsere af bloggen nok har opdaget, så er vi ret glade for artiskokker her, så hvorfor ikke også putte dem i pastaen.
Når man laver ravioli, bliver der altid for meget fyld, som man så står tilbage med, når man ikke har mere pastadej. Fyldet kan heldigvis gemmes i fryseren. Det var faktisk sådan en portion, vi stadig havde tilbage helt  fra påske, som vi tøede op forleden til disse ravioli, som vi spiste helt enkelt med smeltet smør og salvie.

Ingredienser 4 personer:

Til fyld:

2-3 artiskokker
1/2 løg
2 fed hvidløg
Lidt bredbladet persille
Ekstra jomfru olivenolie
1 æg
100 gr. ricotta ost
50 gr. Grana Padano
Salt

Til pasta:

4 æg
400 gr. durum hvedemel

Til servering:

60 gr. smør
4-5 friske salvieblade
Revet Grana Padano

Sådan gør du

Start med at skære artiskokhjerterne ud, så kun den inderste bløde del af artiskokkerne er tilbage. Skær artiskokhjerterne ud i fire dele. Skræl artiskokkens stilk og skær den i tynde skiver.
Kog så artiskokkerne i to-tre minutter, og hæld derefter vandet fra. Sauter artiskokkerne i ekstra jomfru olivenolie på en pande sammen med hakket løg og persille, de hele fed hvidløg og salt. Når løgene er ved at blive brune, artiskokkerne er bløde, og det hele har taget smag, tager de du hele hvidløgsfed fra, og lader artiskokkerne køle af i en skål. Derefter tilsætter du et æg, 100 gr. ricotta ost og 50 gr. revet ost af typen Grana Padano.
Blend nu det hele, så det bliver til en pasta – men lad gerne blandingen forblive lidt ‘grov’, så du stadig kan smage artiskokkerne. Lad fyldet hvile i køleskabet i mindst en time.

Imens laver du pastadejen, se her hvordan. Lad også pastadejen hvile i køleskabet i en halv times tid. Så er du klar til at gå igang med at lave ravioli.

Pastadejen skal du rulle ud i tynde plader, men rul ikke al dejen ud fra starten, så tørrer den bare ud. Start med at rulle en plade ud og lav ravioli af den, før du går videre til den næste. Hav altid lidt mel på bordet, mens du arbejder, men put kun mel på den ene side af pastapladen, den ‘yderste’, ellers får raviolierne svært ved at hænge sammen.

Når du har rullet en pastaplade ud, lægger du den på bordet (med mel på ydersiden) og skærer den igennem på langs. Med to teskeer former du små kugler af  fyldet som du placerer med afstand i midten af den ene halvdel af pastapladen. Du bliver sikkert overrasket over, hvor lidt fyld, der kan være i hver ravioli. Jeg kommer altid til at putte for meget i de første, som så smatter ud, når man skal til at lukke dem. Øvelse gør mester.
Når pladen er fuld, lægger du den anden plade ovenpå som et låg, og forsigtigt bruger du en finger til at lukke dejen om fyldet, sådan at alt luften presses ud. Vær omhyggelig her. Hvis pastaen er lidt tør, så dyp en finger i vand og brug de til at ‘lime’ kanterne sammen.

Her i huset findes sådan et helt fantastisk ravioliredskab, der søger for at presse luften ud og samtidig skære raviolierne ud i en fin blomsterform. Det er en af den slags køkkenredskaber fra en svunden tid, som bare ikke er til at opdrive nogen steder længere. Vi har forsøgt mange, mange steder at købe en, som vi kunne tage med til Danmark. Men uden held.

Derfor bruger du nok også noget andet. Et lille glas, en småkageform, eller bare en skarp kniv. Du kan skære raviolierne, som du har lyst, det er bare vigtigt, at luften er blevet lukket ud, og pastaen lukker tæt om fyldet. Bagefter kan du bruge spidsen af en gaffel til at presse pastaen sammen rundt i kanten.


Efterhånden, som du laver raviolierne, lægger du dem på en bakke strøet med mel, så de ikke klistrer fast. Læg dem ikke i flere lag. Her kan de hvile, gerne mindst en halv times tid, inden du koger dem.

Varm 30 gr. smør i en kasserolle sammen med 4-5 friske salvieblade, det skal du bruge til at hælde over raviolierne inden servering.

Kog derefter raviolierne i rigeligt saltet vand, til de er klar. Hvor lang tid, de skal have, kommer helt an på størrelsen. Vandet skal spilkoge, når du putter raviolierne i. Rør ikke rundt det første minut, så risikerer du at ødelægge dem. Efter  et halvt minuts tid flyder alle raviolierne op til overfladen. Kig på dem. Efter lidt tid ligner det, de bliver pustet op rundt om fyldet. Når de igen falder sammen, kan du prøve at tage en op og smage på den. Pastaen skal gerne være al dente – men fyldet skal også være gennemvarmet – det indeholder jo også rå æg.

Når raviolierne er klar kan du tage dem forsigtigt op med en hulske, så de ikke går i stykker og lægge dem på et fad. Vend dem i salviesmørret, og smelt også resten af smørret ved at sætte det på en gaffel og gnide det hen over de varme raviolier. Der skal masser af smør til. Når man får serveret raviolier på et italiensk trattoria, svømmer de nærmest i smør, så hold dig ikke tilbage. Hvis du er bange for fedtet, så spis hellere en lidt mindre portion, men nyd hver en mundfuld.

Drys til slut raviolierne med rigeligt revet ost af typen Grana Padano og server.

Se flere opskrifter med artiskokker

3 comments

  1. Dagmar Bödewadt says:

    Eller denne her fra USA, som kan fås på AMAZON.co: “NORPRO ravioli maker with press”, som laver en hel masse på en gang!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *