Gryder af terracotta fra Toscana

Tip til bedre simreretter. I det  italienske køkken bruger man traditionelt gerne gryder af ler, terracotta på italiensk, til retter, der skal simre længe. Det gør vi også. Nogle retter bliver bare bedre, hvis de bliver lavet i terracotta-gryden.

I dag er det gråvejr, snart får vi gæster helt fra Danmark, den store terracotta-gryde står på komfuret med en stor portion soffritto til ragu’ alla bolognese. Det sætter både børn og voksne pris på.

Den officielle opskrift på ragu’ alla bolognese foreskriver faktisk, at man bruger en gryde af ler med en diameter på 20 cm.  Andre retter, der er gode at lave i terracotta-gryder, er suppen med kikærter og spelt, pasta med kikærter og små blæksprutter med ærter og kartofler af de opskrifter, som allerede findes her på bloggen.

Leret varmer langsomt op og afgiver en ensartet varme, som egner sig godt til simreretter, og det gør noget ved smagen. Noget virkeligt godt. Og så synes jeg også, gryderne er meget smukke.
Man skal bare huske, at leret også er lang tid om at køle af, så retten simrer videre på spisebordet, hvis man serverer i terracotta-gryden.

De lergryder, vi har her i køkkenet, er fra producenten Vulcania, som har hjemme nær middelalderbyen Siena i Toscana. Men i Danmark har vi også et helt sæt terracotta-gryder, som vi var så heldige at finde på et loppemarked på Stevns til en flad femmer for nogle år siden.

Ellers har jeg faktisk ikke set den type, vi bruger, i handlen i Danmark. Men hvis du skal til Toscana, så er en terracotta-gryde helt sikkert en ting, der er værd at overveje at tage med hjem. Billige industrifremstillede terracotta-gryder kan også købes i de store italienske supermarkeder.

Et par råd fra Vulcania, hvis du er så heldig at have en terracotta-gryde – eller hvis du anskaffer dig en.

Inden du bruger gryden første gang, eller hvis den ikke har været i brug længe, er det en god ide’ at lægge den i vand natten over. Det forebygger, at gryden optager fugt og smag fra maden.

Når du har taget gryden op af vandet og tørret den, skal du gnide den indvendigt med et halvt fed hvidløg og lade den stå et par timer. Derefter kan du vaske terracotta-gryden og tørre den, og så er gryden klar til brug.

Brug kun træskeer i terracotta-gryden.

4 comments

 1. Louise says:

  Lækker blog, meget inspirerende. Jeg har et spørgsmål angående teracotta-gryderne; jeg har selv et par vulcania “gryder” og jeg tænker om de kan bruges på mit almindelige keramiske komfur?

  Mvh Louise

  • Marie says:

   Hej Louise
   Undskyld det sene svar – havde overset din kommentar. Tusind tak for rosen 🙂 Der burde ikke være noget til hinder for at bruge gryderne på dit komfur – så længe bunden bare er helt plan, så de kan optage varmen.

   Mange hilsner
   Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *