Panna cotta med jordbærsovs – panna cotta con salsa di fragole

Fløde med jordbær. Panna cotta er en de helt klassiske og nok også mest kendte italienske desserter. Opskriften er meget simpel, og denne version med jordbærsovs smager virkeligt skønt. Der er et eller andet med jordbær og fløde, der bare går godt i spænd…

Næste gang vil vi eksperimentere med den gammeldags opskrift uden husblas, fremgangsmåden er så lidt mere omstændelig. Denne opskrift er let, og vi synes, den giver en fortræffelig panna cotta.

Denne opskrift på panna cotta bliver den første dessertopskrift her på bloggen. Dem der kender os ved allerede, at det bestemt ikke er fordi, vi ikke har en sød tand. Grunden til, at vi ikke har lavet så mange desserter i køkkenet på det sidste, er snarere, at vi har opdaget Lucchinelli.

Lucchinelli er et lille pasticceria (konditori). Det ligger i en by, der hedder Arcola, som vi tit kører igennem, når vi skal til den lidt større by Sarzana. Folk i Arcola må være glade for kager, der liggger i hvert fald tre konditorier på stribe i den lille by.

En dag kom vi tilfældigt forbi og besluttede at kigge ind i hos Lucchinelli. Den lille butik har ingen vinduesudstilling ud mod gaden, men duften, der mødte os allerede på trappen, var nok til at overbevise os om, at vi ikke kom ud derfra igen uden en stor pakke af de fineste kager i ministørrelse. Perfekte til en enkelt mundfuld. Haps.

Siden er vi kommet stort set hver eneste søndag. Hvis du også er glad for kager, så tag et lille kig i Lucchinellis fotogalleri. Så forstår du måske hvorfor.

I denne uge har vi gæster fra Danmark. Så må man gerne få dessert på en tirsdag.

Så tilbage til opskriften på panna cotta.

Ingredienser 6-7 personer

1/2 liter piskefløde
1 stang vanille
150 gram rørsukker
Et lille skvæt mælk
3 stk. (6 gram) husblas

Til jordbærsovsen:

Saften af 1/2 citron
3 tsk. rørsukker
200 gram modne jordbær

Sådan gør du

Start med at lægge husblas i blød i koldt vand, det skal stå i 10 minutter. Se anvisningerne på pakken, 3 plader svarede til 6 gram af  den husblas, vi købte her i Italien.

Skær vanillestangen igennem på langs, men uden at åbne den. Hæld fløde og 150 gram rørsukker i en kasserolle, og varm det op sammen med vanillestangen. Det må ikke koge. Når fløden er varm, tager du husblassen op af vandet og vrider vandet ud, inden du putter den i gryden og lader den smelte.

Hæld nu flødeblandingen op i forme, med ca. 1 dl. i hver og stil dem i køleskabet. De forme, vi bruger, er lavet af aluminium.

De skal stå mindst 5 timer, men det er ideelt at lave dem aftenen før, du skal spise dem, sådan at de står i ca. 24 timer. Jorbærsovsen har også godt af at stå, så den kan du også lave samtidig med din panna cotta.

Pres saften af en halv citron og varm den op sammen med 3 teskefulde rørsukker. Det skal ikke koge eller karamellisere. Lad det køle af, inden du tilsætter jordbærrene og blender det sammen til en homogen sovs. Lad den køle helt af i køleskab, så den får den rette konsistens.

Når du skal have panna cotta’en ud af formene, skal du dyppe formen meget hurtigt i varmt vand, og derefter vende den ud på en tallerken. Hvis de når at smelte lidt på overfladen, kan du stille dem i køleskabet inden du hælder lidt jordbærsovs over og serverer.

7 comments

 1. Cook Valley says:

  Uhh, nu kravler jeg lige over på din blog og nyder friheden. Den danske blogverden er ret svovlfyldt lige for tiden. Som modsætning til din panna cotta: Let at lave og dog lækker. Jeg er ikke meget for dessert, men denne tror jeg selv jeg kan prøve at lave…..

 2. Hej Anette
  Dejligt at vide, at du har brugt opskriften og kan lide den 🙂 Ja, vanillekornene samler sig i bunden (som så bliver toppen), sådan er det. Men egentlig skal der ikke være for mange vanillekorn – stangen skal du bare skære igennem uden at åbne den, sådan at kornene ikke kommer ud.

  Mange hilsner Marie

   • Marie says:

    Hej Hans
    Hov, den kommentar har jeg vist overset – her er udvalget: binge’ al ciccolato, allo zabaione og alla crema. Cannoncini alla crema (den klassiske af klassikerne), i fruttini (mini frugttærter med creme og frugt), mini zeppole, tortine al cocco (de orange), cestini di ciccolato con panna cotta e frutti di bosco (små chokoskåle med panna cotta og skovbær). Mums

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *