Denne blækspruttesalat kan spises både som antipasto (forret) eller secondo (hovedret). Du kan enten servere den kold med rucolasalat eller lun uden rucola. Vi plejer at spise den kolde version med rucola. Blækspruttesalat er en af den slags retter, som stort set altid smager bedre, når vi laver den selv end på restaurant, synes jeg.
Hvis du er en af dem, der ikke kan lide blæksprutte, fordi du synes, den har en gummiagtig konsistens, så prøv at lave den efter denne opskrift. Hvis blæksprutten bliver, som den skal, er den så blød og mør, at du næsten kan tygge den med tungen. Den type blæksprutte, du skal bruge, er den store ottearmede med sugekopper. Den kaldes polipo eller polpo på italiensk.
Ingredienser 4 personer
En stor ottearmet blæksprutte (mindst 1 kg.)
1 løg
et laurbærblad
3-4 store kartofler
Et lille bundt bredbladet persille
1 dl ekstrajomfru olivenolie
2-3 fed hvidløg
Lidt citronsaft
Evt. et bundt rucola
Sådan gør du
I Danmark skal blæksprutten for det meste bestilles dagen i forvejen hos fiskehandleren. Bestil én stor blæksprutte på mindst et kilo, det er bedre end to små. Noter dig vægten, den skal du bruge til at beregne, hvor længe blæksprutten skal koge. Bed fiskehandleren om at rense blæksprutten, ‘indmaden’ i blækspruttens hoved og øjnene skal skæres ud, det samme skal blækspruttens ‘næb’, der sider i midten af de 8 arme.
Det vigtigste trick, som gør at blæksprutten bliver blød og mør, når den er kogt, er, at blæksprutten skal bankes godt igennem, inden den du koger den. Især hvis blæksprutten er frisk og ikke har været frosset, er den ofte stadig stiv i musklerne. Du kan se, om blæksprutten har brug for at blive banket ved at holde den op i luften. Hvis armene er stive og ikke hænger fuldstændigt slapt ned, skal blæksprutten have en gennembankning, indtil den er helt blød.
Læg blæksprutten ind i et viskestykke og boks på den med knytnæveslag. Du skal bare slå til. Hvor mange bank, blæksprutten skal have, er forskelligt, men den skal være helt blød, når du er færdig.
Nu kan du lægge blæksprutten i en stor gryde med koldt vand, et pillet løg og et laurbærblad. Bring langsomt gryden i kog. Hold øje med, hvornår vandet koger. Du skal beregne ca. 40 minutters kogetid for hvert kilo blæksprutte. Når du koger blæksprutten bliver den først helt hård og derefter langsomt mør. Når tiden er gået, kan du kontrollere med en gaffel om blæksprutten er mør – den skal føles blød og ikke hård.
Når blæksprutten er mør, slukker du for blusset, og lader blæksprutten blive i vandet i gryden. Det er bedst, hvis den for lov at køle af her. Det tager lang tid, så det er en god ide’ at koge blæksprutten om morgenen eller dagen før, du skal spise den om aftenen.
Kartoflerne kan du også med fordel koge i forvejen. Kog den med skræl og lad dem køle helt af, inden du piller dem og skærer dem i store tern.
Når blæksprutten er kølet af, kan du tage den op af vandet og skære den ud i passende stykker. Det er et spørgsmål om smag, om du også vil fjerne lidt af blækspruttens mørke skind og sugekopperne, inden du skærer den ud. Skindet og sugekopperne kan sagtens spises og på de fleste restauranter, har jeg fået serveret blæksprutte med skindet på. Når vi selv laver blækspruttesalat, foretrækker vi at fjerne lidt af skindet med hænderne. Bare det, der let glider af.
Skær hvidløgsfedene i stykker, der er store nok til at tage fra, når du spiser salaten. Hak bredbladet persille.
Vi plukkede et bundt rucola i haven.
Bland kartoffelternene med blækspruttestykkerne i en skål sammen med ekstrajomfru olivenolie, hvidløg, persille, salt og peber, lidt citronsaft.
Anret blækspruttesalaten på rucolaen og server med et ekstra stænk ekstrajomfru olivenolie, et drys friskkværnet peber og brød til.
Uhm…. Har spist salaten flere gange i Como på den der skønne restaurant, som jeg pt ikke kan huske navnet på. Glæder mig til at gense den senere på ugen og komme retur til DK og prøve din opskrift. Alletiders kombi m de nye kartofler ….
Elsa hedder den….. http://www.lacucinadielsa.com/specialita.asp
Hej Mette
Så håber jeg, at opskriften her kan gøre det lige så godt som Elsa (eller bedre endnu). Og jo, nye kartofler løfter helt sikkert retten – hernede er det svært at finde de små nye kartofler som i DK i handlen, men vi har lige gravet de første af vores egne op… 🙂