Tiramisù – italiensk dessertklassisker

Tiramisù classico

Tiramisù betyder ‘hiv mig op’ – og det har man jo gerne brug for hjælp til efter en god italiensk søndagsfrokost. Tiramisù er godt nok ikke en af de letteste desserter, men den smager til gengæld fantastisk godt. Så det er nok grunden til, den er blevet så berømt. Det er en ‘semifreddo’, som betyder, at desserten skal serveres kold direkte fra køleskabet. Tiramisù findes  i mange forskellige variationer, den her opskrift er helt klassisk. Italienerne tilbereder traditionelt desserten i et stort fad, og skærer så stykker af den, men du kan også portionsanrette tiramisù, hvis det skal se fint ud. Enten i høje glas, skåle eller på tallerkener.

Ingredienser til 8 personer

600 ml afkølet italiensk moka-kaffe. (Hvis ikke du har en moka-kande, så bare almindelig stærk kaffe. Mange tilsætter sukker eller lidt likør, f.eks. Marsala, i kaffen.)
180 gr. flormelis
5 æggeblommer
3 æggehvider
250 gr. Savoiardi (italienske småkager/kiks, købes i velassorterede supermarkeder)
500 gr. mascarpone (italiensk ost, købes i velassorterede supermarkeder)
Kakao til drys

Tiramisù classico

Sådan gør du

Start med at lave cremen sådan: Bland æggeblommer og flormelis i en skål og pisk, til det er hvidt og skummende. Tilsæt så Mascarpone og pisk videre. Pisk æggehviderne stive for sig i en skål, og tilsæt dem derefter. Pisk igen det hele sammen, og cremen er klar.

Lav så kagen sådan: Start med et lag af cremen i fadet. Læg så et lag af Savoiardi, som du har dyppet i kaffen, henover. Dyp dem cirka et sekund, og lad dem dryppe lidt af. Prøv dig frem med hvor meget kaffe, du lader dem suge, alt efter hvor våd, du vil have kagen. Læg et lag creme over igen. Derefter et lag mere af Savoiardi og til slut creme igen. Så har du en kage i to lag. Si kakao henover som drys.

Lad din tiramisù hvile mindst to timer i køleskab, men helst længere, også gerne natten over. Drys med lidt ekstra kakao, før du serverer.

Hvis du er glad for italienske desserter, skal du næsten også prøve den nemme panna cotta med jordbærsovs.

9 comments

 1. AFJ says:

  Hvor længe kan marsala holde sig efter man har åbnet flasken? Skal flasken i køleskab eller bare opbevares ved stuetemperatur?

  VH

  • Cremen skal ikke være helt kompakt og fast, men lidt flydende – men ikke for flydende. Hvis den er alt for flydende, kan det være æggehviderne, der ikke var pisket helt stive nok? De skal piskes HELT stive.
   Marsala kan holde sig længe (ikke for evigt, men længe) pga. at den høje alkoholprocent. Vi stiller den i et mørkt køkkenskab, hvor den ikke får lys og varme.

   Mange hilsner

   Marie

 2. AFJ says:

  Hej

  Er det meningen at kaffen skal trænge helt igennem savoiardi, eller er det kun lige ”skallen” der skal dækkes af kaffen? For tiramisu er jo normalt meget våd/ fugtig, og ikke tør indeni. Jeg er bare bare bange for, at hvis kaffen er træng helt igennem, at tiramisuen så falder sammen måske.

  Er det nogen rettesnor for, hvor tykt laget af cremen bør være?

  VH

  • Hej igen
   Hvis du bruger varm kaffe og hælder det op i en tallerken, så kan du dyppe dine savoiardi (bare et hurtigt dyp), først på den ene side, så på den anden, og så lige lade dem dryppe af, inden du lægger dem over cremen. Helen overfladen skal være våd af kaffe, men de skal ikke ligge og suge.
   Hvis tiramisu’en får lov at hvile, inden du serverer den, så bliver den ikke tør. Mindst to timer, men meget gerne længere – helst til dagen efter.
   Cremelaget skal være ca. lige så tykt som savoiardilaget.

   Mange hilsner

   Marie

  • Marie says:

   Hej Lena

   Selv tak 🙂
   Det kommer an på smag og behag, desserten er allerede ret sød, så tør Marsala er måske bedst, hvis du vil give din tiramisù lidt mere ‘kant’.

   Mange hilsner
   Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *