Ravioli med bladbeder og tomatsovs – ravioli alle erbette con sugo di pomodoro

Ravioli alle erbette pomodoro e basilico

Den her opskrift på ravioli med bladbeder er altså lidt uden for sæson, for nej, det er ikke typisk julemad i Italien. Men nogle gange kan man jo også trænge til noget andet midt i alt det julede. Og så er der noget til vegetarene, som let bliver lidt forbigåede på denne tid af året. Du kan bruge spinat i stedet for bladbeder, hvis det er, hvad du har.

Ingredienser 6 personer

Til fyld:
50 gr. Parmigiano Reggiano (Parmesanost)
150 gr. bladbeder (kogte og drænede)
150 gr. Ricotta (italiensk ost, købes i velassorterede supermarkeder)
1 æg
Muskatnød
Salt

Til pastaen:
3 æg
300 gr. hvedemel af typen ‘grano duro’

Til tomatsovs:
3 dåser hakkede tomater
3-4 fed hvidløg
2 dl ekstra jomfru olivenolie
Salt
en knivspids sukker
En håndfuld friske basilikumblade

Sådan gør du

Start med tomatsovsen, den skal simre længe. Varm olien op i en gryde, gerne lavet af terracotta. Tilsæt de hele fed hvidløg. Så snart det begynder at syde, hælder du tomaterne ved. Salt efter behag, og også en knivspids sukker. Bring i kog, og lad det så simre under låg så længe som muligt. Gerne 2-3 timer. Farven skal skifte til orangerød, og sovsen skal være tyk og ikke længere vandet. Mod slutningen af kogetiden tilsætter du de friske basilikumblade.

Lav så fyldet til pastaen. Vask og rens bladbederne, fjern stilken i midten. Kog bladbederne i letsaltet vand til de er bløde. Dræn dem grundigt for vand. Hak dem så fint, du kan. Tilsæt så ricotta, æg, Parmigiano Reggiano og en smule revet muskatnød. Bland det hele sammen i en skål, og dæk fyldet til med køkkenfilm uden luft imellem fyldet og filmen. Stil det til at hvile i køleskabet.

Imens laver du dejen til pastaen. Lav en bunke af melet med en fordybning i midten. Hæld æg ned i fordybningen. Bland mel og æg, først med en gaffel, og derefter med hænderne. Det kan være hårdt, og måske tænker du, at det aldrig bliver til en dej. Bare bliv ved. Lige pludselig bliver dejen sammenhængende.
Når dejen er elastisk og ensfarvet, skal den hvile i køleskabet i et fugtigt hviskestykke eller i køkkenfilm i en halv time. Derefter rulles dejen ud. Hvis du gør det ved håndkraft, bruger du en kagerulle til at rulle dejen ud så tyndt som muligt. Skær den så ud i plader. Ellers bruger du en pastamaskine til at rulle dejen ud i plader.

Vi brugte en ravioliform, til at lave ravioli i. Det kan anbefales. Men hvis du ikke har en er det ikke nødvendigt, du kan se her, hvordan man gør uden. Drys mel på ydersiden af pastapladen og læg den ud over formen. Fordel en lille smule fyld på hvert ‘hul’. Du skal altid bruge en lille smule mindre, end du tror.

Fyldet er klarNår fyldet er fordelt lægger du en ny pastaplade over. Nu skal du være omhyggelig med at lukke alt luften ud af raviolierne, brug fingrene til forsigtig at presse luften ud og lukke de to pastaplader mod hinanden. Rul til sidst med kagerullen henover, sådan at pastaen bliver helt presset sammen. (Kagerullen skal selvfølgelig kun i brug her, hvis du bruger en ravioliform – ellers smatter dine ravioli helt ud..!)

Låg på ravioliNu kan du vende raviolierne ud af formen og skille dem forsigtigt ad. Fjern det overskydende pasta i kanterne.

Ravioli klarKog raviolierne i rigeligt saltet vand. Du kan se, at de svulmer op, og derefter går luften ud af dem igen. Smag på dem, kogetiden afhænger af pastaens tykkelse og størrelsen på raviolierne. Lad dem koge til de er al dente. Tag dem op af vandet med en hulske, så de ikke går i stykker.
Server med tomatsovs og revet Parmigiano Reggiano. Du kan pynte med lidt ekstra frisk basilikum.

12 comments

 1. Irene says:

  Jeg må indrømme, at det her med frisk, hjemmelavet pasta, det er min tålmodighed ikke helt til. Men tomatsovsen kan vel også bruges til købt pasta :-). Og her har jeg lige et hurtigt spøgsmål: Hvis man laver en god portion for at have lidt til en anden dag, skal man så stadig komme basilikum i, eller er det bedre at vente til man genopvarmer sovsen, når man skal bruge den?
  Mange hilsner
  Irene

 2. Hvor bliver de kønne, jeres ravioli 🙂 Er du for ung til at huske dengang, da ravioli var noget ens mor købte i en stor dåse? Vi elskede dem dengang, men de har ikke noget med ‘the real thing’ at gøre.
  vh/Karen

  • Tak, Karen 🙂 min mor har vist aldrig købt ravioli til mig på dåse.. Hun sværger til det hjemmelavede, (men hun har godt nok heller aldrig lavet ravioli til mig – så det er jo godt, jeg har en mand, der gør det ;-)). Til gengæld fik vi spaghetti alla carbonara ca. en gang om ugen, som mine forældre havde lært af noget familie, der boede i Italien.
   Håber I er kommet godt ind i det nye år i Skivholme!

   • Jo tak, det er vi, og det håber jeg også I er derovre i Udkantsdanmark. Det kører allerede på de høje nagler igen. Godt, at der var en dovnedag den første januar. Det var nok generelt over det meste af verden, tænker jeg. Skøn tanke, egentlig, at de fleste tusser rundt den dag.

    Vi fik faktisk altid god og hjemmelavet mad, men min bror og jeg syntes, det var ‘fin mad’, når det kom ud af en dåse. Makrel i tomat var det aller aller bedste. Vi har dog begge udviklet os en del siden – sådan gastronomisk set 😉

   • Min søster og jeg syntes, at min farmors ferskner fra dåse med flødeskum var en delikatesse af en dessert 🙂
    I Italien er 1. januar faktisk ikke en dovnedag – det er nærmest obligatorisk at tage ud, mange holder også en frokost med familien. Hvis man går en tur i centrum af København, så vrimler det med italienske turister den dag – men absolut ingen indfødte.. Før i tiden syntes jeg det var lidt hårdt og satte mere pris på den danske dovnetradition, men nu med børnene så skal man jo op i omdrejninger alligevel. Så vi var på udflugt.. 🙂

 3. Hans says:

  Hvad bør tykkelsen være på dejen, sådan nogenlunde? Jeg bruger selv pastamaskinen til at lave plader, og på den kan man selv vælge tykkelsen.

  Er der noget til hinder for at lave dejen med en håndmixer? Normalt laver jeg den dog i hånden, men det bliver altid noget værre griserei.

  • Hej Hans
   Pastaen skal være rullet så tyndt, som muligt – nogle pastamaskiner kan rulle tyndere end andre, raviolierne bliver mest delikate, hvis pastaen er helt tynd.
   Dejen bliver bedst, hvis den laves i hånden.

   Hilsner Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *