Focaccia med løg – focaccia alle cipolle

Focaccia med løg

Topfavoritten over alle typer af focaccia, (og det er virkelig mange!), er denne simple variation med løg. Det er vi enige om her i familien. Foccacia er god som antipasto, snack eller som et måltid i sig selv. Det flade brød er kendt som en specialitet fra Ligurien, især området omkring Genova. Den klassiske ‘focaccia genovese’ er den basale type foccacia uden fyld, som er lidt højere end denne variation med løg. I den del af Italien er det ikke usædvanligt, at de lokale spiser et stykke focaccia til morgenmad sammen med en cappuccino – en blanding af salt og sødt, der ellers er højst usædvanlig for italienerne.
For at bage en vellykket focaccia, skal du bruge en god ekstra jomfru olivenolie. Og du skal ikke spare på den. Olien er den ingrediens, der gør focaccia til focaccia og ikke brød.

Ingredienser 

25 gr. gær
5-600 gr. mel type 00
250-300 gr. vand
1 tsk. salt
2 spsk. ekstra jomfru olivenolie
4 store løg
Vand og ekstra jomfru olivenolie

Sådan gør du

Start med at røre gæren ud i lunkent vand. Lav et bjerg af melet med en fordybning i midten. Tilsæt vand og gær i fordybningen, og bland det sammen. Når vand og mel er blandet godt, tilsætter du salt og olien. Ælt dejen godt. Den skal ende med at være blød og elastisk, men ikke klistret. Du kan selvfølgelig også bruge en røremaskine, det gør vi, men ælt alligevel dejen igennem i hånden til sidst, så du mærker, at den har den helt rigtige konsistens.

Læg dejen i en skål eller i den form, som du skal bage din foccacia i (det kan f.eks. være den dybe bradepande i ovnen). Dæk dejen med køkkenfilm, som du pensler med olie, så det ikke hænger fast. Lad dejen hæve i en time. Den ideelle temperatur er 20-30 grader. Du kan tænde ovnen et øjeblik og så slukke og lade dejen hæve der, evt. med et tæppe over. Du kan også lade den hæve natten over i køleskabet.

Mens dejen hæver laver du løgene. Skær løgene ud i tern på ca. en gange en centimeter. Læg dem i en skål med lidt salt, ekstra jomfru olivenolie og en lillebitte  smule friskkværnet peber. Rør godt rundt og lad det stå.

Strø mel ud på køkkenbordet og vend dejen ud herpå, når den har hævet. Det er vigtigt, at du ikke tager fat i dejen, så luften går ud af den. Drys mel på dejen. Brug nu fingerspidserne til at flade dejen ud. Den skal højst være en halv centimeter tyk. Når dejen har den rigtige form og tykkelse, lægger du den over i bradepanden igen, som du forinden har fedtet godt med ekstra jomfru olivenolie, så dejen ikke sætter sig fast.

Lav en blanding af vand og ekstra jomfru olievenolie (to dele olie til en del vand). Brug hånden til at sprøjte det på din focaccia, så overfladen bliver våd. Brug fingerspidserne til at lave huller i dejen. Olien må gerne forme små søer i hullerne. Læg nu løgene ud over din focaccia, undgå at dække kanterne med løg. Lad den hvile i en halv time.

Bag din focaccia i en forvarmet ovn på max temperatur i ca. 15 min (hold mere øje med din focaccia end med uret). Tjek den. Den skal bage, til undersiden er sprød, og løgene ovenpå er gyldne, måske er enkelte også lidt brændte.

Server din focaccia varm eller, hvis du kan vente, endnu bedre afkølet.

4 comments

 1. nina wohllebe says:

  i opskriften på focaccia med løg nævnes til sidst blandingen olie/vand (2 dele/1 del), men menes der her DECILITER? Næppe, da det ville være utroligt meget olie til een focaccia. Hvis ikke der menes dl, hvilken mængde vil I så anbefale til opskriften?
  Og hvor kan man købe den søde blomsterudstikform tll fyldt pasta?
  mvh Nina
  ps. superlækre opskrifter – endelig kom min lasagne til at smage af rigtig italiensk lasagne!

  • Marie says:

   Hej Nina,
   Tak og undskyld, jeg er lidt langsom til at svare. Nej, det skal bare være nok til at stænke din foccacia (ca. 1 dl ialt, vil jeg tro -måske lidt mere). Formen til ravioli havde vi i min svigermors hus, men du kan købe masser af forskellige typer på http://www.tagliapasta.com.

   Hilsner Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *