Grundopskrift: dej til pizza og focaccia

Focaccia, pizza, dej

Her er en grundopskrift på en dej, der kan bruges til hjemmelavet pizza og focaccia. Opskriften har jeg fået af min italienske svigerinde, der har fået den af sin mor, som har fået den af sin mor.

Vi bager hjemmelavet pizza og foccacia i forme af aluminium, som gør, at bunden bliver sprød.

Ingredisenser

500 gr. italiensk hvedemel type 00
25 gr. gær
ca. 1/2 liter lunkent vand (sikkert mindre – mærk konsistensen af dejen)
2 tsk. groft salt
2-3 spsk. ekstra jomfru olivenolie
Mere ekstra jomfru olivenolie til formene

Sådan gør du

Læg melet i en bunke på bordet, og lav en fordybning i midten. Smuldr gæren lidt af gangen ind i melet, så det bliver blandet. Opløs salt i det lunkne vand. Tilsæt lidt vand af gangen i fordybningen, og ælt dejen indtil den har opnået den rigtige konsistens.

Dejen skal være blød, men ikke klistre til fingrene.

Ælt dejen i minimum 15 minutter, tilsæt til slut lidt ekstra jomfru olivenolie.

Hævning til pizza: Form dejen til kugler i (en kugle til hver pizza). Til en stor pizza går ca. 330 gr. uhævet dej.  Lad dejen hæve på bordet under et viskestykke og et tæppe i halvanden til to timer.
Når dejen er hævet, skal du bruge hænderne (altid kun hænderne, aldrig en kagerulle) til at flade den ud i en aluminiumsform med ekstra jomfru olivenolie i bunden (formen skal ikke bare smøres med olie, men have et ordentligt skvæt). Dejen skal dække formen og være en halv cm. tyk.

Derefter kan du tilsætte resten af ingredienserne til pizza’en og bage den.

Se opskrift på pizza Margherita

Hævning til focaccia: Kom ekstra jomfru olivenolie i bunden af en aluminiumsform. Brug hænderne til at forme dejen i formen. Dejen skal dække formen og være ca. 1/2 cm. tyk. Lad dejen hæve i formen i ca. tre kvarter under et viskestykke og et tæppe.

Brug derefter fingerspidserne til at lave fordybninger i dejen med hænderne. hæld lidtekstra jomfru olivenolie over og hvad du nu ønsker, at lave dine foccacia med (f.eks halve tomater eller oliven, som du presser lidt ned i dejen). Lad dine foccacia hæve endnu tre kvarter under tæppet, inden du bager dem.

Se opskrift på focaccia med løg

12 comments

 1. birgittejensen says:

  Det ser lækkert ud!
  Har du nogen erfaring med at bage pizzabunde til fryseren? Jeg synes det er dejligt at have nogle liggende der kan tages op og bare skal have noget fyld, så man på kort tid kan lave en god pizza?

  • Hej Birgitte
   Nej, det har vi ikke prøvet – men jeg skal prøve at forhøre mig hos min svigerinde også, om hun har nogen erfaring med det.. Til gengæld har vi frosset den færdige pizza, det kan man sagtens.

   Mange hilsner

   Marie

   • birgittejensen says:

    Tak – jeg synes bare det er dejligt at have bunde i fryseren som kan komme forskelligt fyld på alt efter humør

     • birgittejensen says:

      Tak Marie, jeg har prøvet at fryse de “bare” bunde, men de har en tendens til at blive lidt hårde når de så tøs op og får fyld. Jeg vil prøve med tomatsaucen

  • Hej Lene
   Det kommer an på, om det er pizza eller focaccia, du bager. Ovnen skal altid være supervarm – så max varme. Du kan følge links i opskriften, til opskrifter på pizza Margherita eller focaccia, der kan du se bageinstruktionerne..

   Mange hilsner

   Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *