Svinemørbrad med gulerodscreme – filetto di maiale con crema di carote

Ingredienser til fire personer
 1. 800 gr gulerødder
 2. En svinemørbrad (1kg)
 3. 4 skefulde hvedemel
 4. 2 glas mælk
 5. 1/2 glas rødvin
 6. 50 gr smør
 7. Rosmarin
 8. Muskatnød
 9. Salt og peber
 10. Snor til at snøre mørbraden

Sådan gør du
Forvarm ovnen til 150 grader. Skræl gulerødderne og skær dem ud i små stykker. Lad dem koge i en smule saltet vand i 10 minutter. Hæld vandet fra og blend dem med en smule af kogevandet (ikke for meget, det skal ikke blive til en suppe), så det bliver til en lind pasta.

Rengør svinemørbraden for eventuelt overskydende fedt, og bind dem sammen med en snor – ikke for stramt, bare sådan at den holder på formen.
Masser kødet med masser af groft salt, peber og rosmarin og lad den hvile ved stuetemperatur (mindst en time).

Smelt så 20 gram smør i en dyb kasserolle, tilsæt hvedemelet og brug et piskeris til at røre rundt med i et minuts tid. Rør hele tiden. Begynd derefter at tilsætte mælken lidt ad gangen, mens du hele tiden rører med piskeriset, indtil smør og mel er helt opløst i mælken. Riv lidt muskatnød i sovsen og lad den tage varme, indtil den er blevet til en god tyk besciamelsovs uden klumper. Sluk så for varmen og tilsæt gulerodspastaen, mens sovsen stadig er varm. Rør rundt. (Sør for at besciamelsovsen ikke udgør mere end en tredjedel, gulerødderne skal kunne smages)

Smelt resten af smørret i en stor pande eller kasserolle og skru op for blusset. Lad svinemørbraden brune i smørret indtil der er kommet en sprød skorpe. Tilsæt så rødvinen. Læg nu svinemørbraden og dens saft i et ovnfast fad og sæt det i ovnen ved 150 grader i ca. en time. Prøv at stikke i kødet med en gaffel – når den er klar, skal der pible en klar væske ud, og kødet er meget mørt indeni. Det er helt obligatorisk at lade mørbraden hvile overdækket i mindst 15 minutter, når den kommer ud af ovnen.

Skær den derefter i tykke skiver og arranger skivenerne ovenpå gulerodscremen på en tallerken. Hæld en smule af stegesaften fra fadet over.

Server gerne med ovnkartofler eller pandekartofler krydret med rosmarin.

2 comments

 1. Cook Valley says:

  Hvor skægt at se, at I har brugt svinemørbrad. Jeg sad forleden dag og ledte efter en opskrift på svinemørbrad i den italienske kogebog “Sølvskeen”, men fandt ingen. Jeg kunne se på oversigten af den italienske udskæring af grisen, var mørbraden ikke tegnet ind, så jeg troede, at man ikke brugte den. Jeg lavede så min egen udgave – som vist ikke var særlig italiensk 😉

 2. Hej,
  Jo, svinemørbrad bruges såmænd også i Italien – men langt fra ligeså meget, som her. Opskriften her har vi faktisk også mest brugt i Danmark. Når vi er i Italien, er der så mange andre lækre udskæringer, der frister 🙂

  Hilsner Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *