Gratinerede artiskokker – carciofi gratinati

Italiensk påskemad. I min italienske svigerfamilie regnes artiskokker, eller carciofi, for traditionel påskemad.  Vi spiser dem dog på alle mulige andre tidspunkter også, for artiskokker er virkelig en gudespise. Det er en af de grøntsager, som jeg er mest taknemmelig over at være blevet introduceret til i Italien. Artiskokker kan tilberedes på et utal af forskellige måder, men denne opskrift er min all time favourite. Den kan bruges enten som forret eller tilbehør til kød eller fisk – men fordi de smager så godt, kunne jeg egentlig sagtens spise en stor portion gratinerede artiskokker som en hovedret.
Det er vist nok reklame for artiskokkerne, nu til opskriften.

Ingredienser 4 personer

5-6 artiskokker
rasp
Ekstra jomfru olivenolie
Revet pecorino
½ løg
Bredbladet persille
Salt
1 citron (til når du skærer artiskokkerne)

Sådan gør du
Klargør artiskokkerne ved at skære artiskokhjerterne ud og stokkene fra. det er kun artiskokhjerterne og stokkene (hvis altså artiskokkerne er friske – stokkene skal være helt hårde, ellers må de ud) der bruges til denne ret. Artiskokhjerterne deles i fire dele, og stokkene skrælles og skæres i tynde skiver. Husk at dyppe hænder, kniven og artiskokkerne i citronvand, når du skærer dem. Ellers bliver de brune.

Kog artiskokkerne i saltet vand, indtil en gaffel glider nogenlunde let ind og ud, når du stikker i dem (5 minutter plus-minus, alt efter hvor store de er). Skær et halvt løg ud i tynde skiver, og hak en stilk bredbladet persille. Varm olivenolie på en pande, og svits artiskokkerne sammen med løget og persillen ved middelhøj varme, indtil de er bløde (men ikke udsmattede).

Lav en blanding af rasp, revet pecorino og olie. Hvor meget, du skal bruge, afhænger af, hvor stort et fad, du bruger. Artiskokkerne skal dækkes. Ikke af et tykt lag, men mere end bare et tyndt drys. Blandingsforholdet er tre spiseskefulde rasp, en spiseskefuld ekstra jomfru olivenolie og en spiseskefuld revet pecorino. Mærk på blandingen, den skal ikke være tør, men heller ikke en pasta.

Læg artiskokkerne i et ildfast fad og dæk dem med rasp-blandingen. Lad dem gratinere midt i en forvarmet ovn ved 180 grader, til gratineringen er sprød og gylden (ca. 10-15 minutter).

5 comments

 1. Mette says:

  Ciao!
  Det gad jeg godt prøve. Elsker pecorino!
  Jeg har kun prøvet artiskok på pizza og som fingermad med smeltet smør.
  Kunne man ønske, ville det være dejligt med et billede af “udskæringerne”, da det er så fremmed en grøntsag at tilberede for vi nordboere.
  Møjn! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *