Pasta med kikærter – Pasta e ceci

Mad der varmer. Denne pastaret med kikærter er egentlig nærmere en cremet suppe og perfekt til en kold og grå regnvejrsdag. Sådan en havde vi igår. Vandet stod i vandfald ned fra taget og skyerne faldt ned fra himlen og dækkede fuldstændig vores ellers så kønne udsigt over bjergene. Så er der jo ikke noget bedre end at sidde lunt og godt i tørvejr og høre regne tromme på ruderne, mens suppen simrer på komfuret.

Opskriften på ‘pasta e ceci’ var egentlig allerede at finde her på bloggen, men denne version er en smule anderledes og bedre end den første, synes vi.


Pastatyper til pasta e ceci

Lige et par ord om hvilken type af pasta, der egner sig til denne ret, inden vi går igang med opskriften. Vi plejer at bruge ‘ditalini’ som er en kort rørformet pasta (den på billedet) eller ‘mezze maniche’ som er en stor rørformet pasta. Begge typer er svære at finde i Danmark i almindelige supermarkeder – vi købte somme tider ‘ditalini’ i Supermarco (italiensk supermarked i Københavns sydhavn), bare for at kunne lave pasta e ceci. Generelt egner de mindre typer af pasta sig bedst til supper – nogle bruger også spaghetti knækket i små stykker.
Til suppen i går lavede vi selv pastaen på vores Kenwood køkkenmaskine – men den opskrift må du få en anden gang.

Ingredienser 4 personer
800 gr. opblødte kikærter (du kan sagtens bruge dem fra dåse – så skal du bruge to dåser)
2 gulerødder
1 løg
1 stilk bladselleri
2/3 fed hvidløg
1 dl ekstrajomfru olivenolie
200 gr. pasta
1 liter vand
Et par kviste rosmarin og timian
Tørret chili (bare en smule, retten skal ikke blive for stærk)
1/2 glas hvidvin
Revet os af typen Grana Padano eller Pecorino Romano
Salt og peber


Sådan gør du

Hvis du bruger tørrede kikærter, skal du lade dem stå i blød natten over. Fjern skummet, før du hælder vandet fra. (du skal nok sætte ca. 400 gr. over – det kommer lidt an på kvaliteten. Vi plejer at bruge dem fra dåse, som egner sig fint til denne ret).

Hak chili, løg, gulerødder og bladselleri helt fint og svits sammen med de hele fed hvidløg i ekstrajomfru olivenolie. Brug gerne en gryde eller høj pande af terracotta. Spar endelig ikke på olien. Tilsæt kikærterne (hvis du bruger dem fra dåse, hæld først vandet fra og skyld dem igennem). Tilsæt også et par kviste rosmarin og timian, og lad det hele tage smag i et par minutter.

Skru helt op for blusset, tilsæt hvidvinen og lad alkoholen fordampe. Tilsæt derefter en liter vand (evt. mere eller mindre alt efter hvor ‘suppeagtig’ du vil have retten). Tilsæt salt og lad det koge i en halv time til en time uden låg. Når kikærterne er bløde tager du to tredjedele af dem op af gryden og maser dem med en gaffel, så de bliver til en ensartet pasta. Hæld dem derefter tilbage i gryden. Tilsæt pastaen og lad den koge med, til den er ‘al dente’. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis det er nødvendigt.

Server med et stænk olivenolie, friskkværnet peber og revet ost af typen Grana Padano eller Pecorino Romano.

Tip. Eksperimenter lidt med hvor meget væde, du kommer i suppen (eller hvor meget du lader den koge ind..). Her i familien er vi lidt uenige om den perfekte konsistens. Jeg kan godt lide en våd mere suppeagtig udgave. Prøv dig frem og diskuter det over maden ved spisebordet på rigtig italiensk manér 😉

3 comments

  1. Jeanne says:

    Faldt ved et tilfælde over bloggen her da jeg søgte efter forskellige opskrifter. Jeg har i dag lavet denne ret, og den smager fantastisk! Det er længe siden jeg har været så begejstret over en nyopdaget ret. Jeg kunne ikke få fat i nogle af de omtalte typer pasta, så det blev muslinger der kom i. Det fungerede ret godt synes jeg 🙂

  2. Signe says:

    Den smager fantastisk godt. Fuld af umami. Utroligt at den primært består af kikærter, soffritto og vand 🙂 Vi brugte urtekrams fuldkornspasta(skruer i en blå pose) som faktisk er rigtig gode hvis man gerne vil have fuldkorn, de har ikke den der melagtige smag og konsistens som meget fuldkornspasta har

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *