Sådan skærer vi artiskokhjerter ud

 

Det kan være svært at finde gode artiskokker i Danmark, hvilket er en skam, for det er efter min smag noget af det bedste, man kan spise! Her i Italien bugner grøntsagsafdelingen i supermarkedet med forskellige typer af artiskokker fra vinter til forår. Runde, aflange og med stikkende pigge. Når du skal vælge artiskokker i supermarkedet eller grønthandleren, så mærk på dem først. De skal føles hårde og ’tætte’. Giver de efter, eller føles de lette, er de nok ikke helt friske.
Vi spiser ofte artiskokker og til en del opskrifter, bruger vi artiskokhjerter (den inderste og bløde del af artiskokken). Til disse retter er det fundamentalt for resultatet, at artiskokhjerterne er skåret rigtigt ud – ellers kommer du til at sidde og tygge i for mange hårde blade, og oplevelsen bliver ikke den samme.
Her kommer vores guide til, hvordan man skærer artiskokhjerter ud.

Sådan gør du
Hav en skål med vand og citronsaft ved siden af, når du skærer artiskokker. Dyp hænderne, kniven og artiskokkerne i citronvandet, hver gang du skærer, ellers risikerer du, at de bliver brune.

  1. Skær stokken af artiskokken og skræl den eventuelt. (Stokken kan sagtens spises, hvis den er fra en frisk artiskok. Jeg har mødt flere italienere, som mener, at stokken er den bedste og mest velsmagende del af artiskokken, og jeg er tilbøjelig til at give dem ret).
  2. Fjern alle de yderste hårde blade – der skal mange af – en rettesnor er, at du har pillet nok af, når piggene eller bladene i toppen af artiskokken alle har den samme længde.
  3. Skær den øverste del (den med piggene) af artiskokken. En rettesnor er, at cirka to tredjedele skal af (men det kan variere – se og mærk på artiskokken). 
  4. Nu har du artiskokhjertet, del det i fire dele.
  5. Inden i artiskokhjertet finder du måske små tråde, artiskokkens ’skæg’. Skær dem ud ved at føre kniven ind under dem og skære oppefra og ned. Yngre artiskokker (som klart er at foretrække) har ikke skæg.

Opskrifter med artiskokker
Gratinerede artiskokker – carciofi gratinati

Ravioli med artiskokker – ravioli ai carciofi

Bresaola med rå artiskokker – bresaola con carciofi crudi

Fritterede artiskokker – carciofi fritti

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *