Sagra del raviolo valeranese – italien fejrer lokale specialiteter

 

Sommeren er sæson for fester, og i Italien er der ingen fest uden mad. God mad. Og meget af den. ‘Sagra’ er navnet på den traditionelle byfest i Italien, hvor lokale produkter og specialiteter bliver fejret. Ofte er det en bestemt ret eller råvare, der bliver fejret med en fest, hvor de lokale produkter bliver tilberedt af byens kvinder og serveret fra boder i gaderne.

Hvis du skal på sommerferie til Italien, så forhør dig  om de lokale ‘sagre’ i det område du skal til. Spørg de lokale, eller se efter plakater langs vejene. En sagra kan være en god måde at opleve de lokale specialiteter og skikke. Som i Syditalien kan være folkedans til langt ud på natten, når alle har spist sig mætte.

I dag har vi været til årets første sagra, ‘sagra del raviolo valerinese’. Det er kun anden gang, at den lille by Valeriano holder en sagra for at fejre den lokale specialitet.

Valeriano er en lille by med kun circa 300 indbyggere, der ligger på toppen af en bakke med udsigt til havnebyen La Spezia i Ligurien. Byens har en fortid som antifascistisk bastion unde fascismen i Italien, og mange af byens mænd i den ældre generation har været partisaner og kæmpet mod Mussolinis styre.
Vi kan se byen fra den bakketop, vi bor på, og engang fandtes der også en vej, som førte herfra og til Valeriano. I dag er vejen groet til og flere steder blevet til en å, men til fods er stadigt muligt at komme frem til den lille by herfra.

Byen har hverken butikker eller restauranter. De eneste forsamlingssteder er kirken og en lille lokal forening, der har en bar og lidt restauration, bare en gang imellem. Her fandt den lokale sagra sted. Menuen stod på ‘ravioli valerinesi’, som er ravioli (fyldt pasta), som de er blevet lavet i Valeriano i generationer.

Fyldet i pastaen er baseret på kød og urter. Nærmere kunne vi ikke komme opskriften, som manden, der serverede, ikke kendte i detaljer. Opskriften bliver givet videre fra mødre til døtre, og det var valerianos kvinder, der i fællesskab havde tilberedt de ravioli, som blev serveret med ragu’ (kødsovs) eller helt simpelt med olivenolie og parmesanost.

Så hvis du vil smage ravioli valerinesi, må du lægge vejen forbi Valeriano, næste gang byen fejrer sine ravioli.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *