Grønne gnocchi med valnøddesalsa – gnocchi verdi in salsa di noci

Gnocchi, eller mere præcist ‘gnocchi di patate’, er en form for pastakugler lavet med kartofler og i denne version også med spinat, der giver farve og ekstra smag. Gnocchi er en af den slags retter, der virkelig minder mig om, hvor godt hjemmelavet mad smager i forhold til den industrifremstillede, der kan købes i supermarkedet.

Jeg skal ærligt indrømme, at vi somme tider spiser de færdige gnocchi, men kan købe, når det skal gå stærkt. Men dem, du selv kan lave, smager bare så meget bedre, og konsistensen bliver helt anderledes let og lækker.

Det samme gælder valnøddesalsaen, som også kan findes i køledisken i italienske supermarkeder lige ved siden af den klassiske basilikumpesto (pesto alla genovese). Begge disse kolde ‘sovse’ er regionale specialiteter her fra Ligurien, hvor vi bor. Traditionelt bliver bliver både valnøddesalsa og pesto stødt i en morter, og det er den ideelle, men hårde måde. Tager man en foodprocessor/minihakker til hjælp, så er det ganske let og hurtigt at lave dem selv.

Både gnocchi og valnøddesalsa mætter rigtigt godt, så portionen her er måske lige i overkanten, hvis der skal flere retter på bordet – gnocchi kan fryses (inden de koges) og vanøddesalsaen kan sagtens holde sig i nogle dage i køleskabet. Så vurder selv alt efter sult..

Gnocchi: Ingredienser 4 personer

600 gr. kartofler
50 gr. spinat
hvedemel (mængden varierer, men ca. 150 gr. +/-)

Gnocchi: Sådan gør du

Vælg kartofler, der er velegnede til mos, og kog dem med skrællen på, til de let kan moses. Kog eller damp spinaten helt blød i en lille gryde for sig. Dræn spinaten helt for vand ved at presse den med hænderne, og hak den i små stykker. Skræl de kogte kartofler, og mos dem sammen med spinaten, til det er en homogen masse. Jeg tog hænderne til hjælp.

Lad kartoffelmosen køle af på køkkenbordet, hvor du forinden har drysset godt med hvedemel. Du kan jo lave valnøddesalsaen, mens du venter. Når kartoflerne er kølet af, ælter du mel i lidt ad gangen. Du skal bruge så lidt mel, som overhovedet muligt. Det skal bare lige være nok til, at pastadejen kan formes. Husk at have masser af mel på hænderne og på bordet hele tiden. Så snart du kan forme dejen, former du pølser af ca. 1 cm tykkelse og skærer dem ud i passende stykker, men ikke større end 1 gange 1 centimeter.

Når du har skåret et stykke af pølsen, ruller du med tommelfingeren gnocchien hen over spidsen af en gaffel, sådan at den får riller. Rillerne gør, at sovsen hænger bedre fast. Det er nu ikke så vigtigt med denne type af sovs, som ‘klistrer’ godt til pastaen. Vi lavede forskellige størrelser og former, med og uden riller, og ‘prøvekogte’ dem for at finde den størrelse og form, vi bedst kunne lide med netop denne pasta.

Efterhånden som du former dine gnocchi, lægger du dem på et klæde uden at de rører hinanden. Når de er klar, koger du dem i rigeligt saltet vand. Pas på , at de ikke klister sammen, når du hælder dem ned i vandet. Hæld dem ned i gryden forsigtigt og lidt ad gangen. Gnocchi skal kun koge i kort tid – så snart de kommer op til overfladen, er de klar. Tag dem forsigtigt ud af vandet med en hulske, og bland dem straks med valnøddesalsaen.

 Valnøddesalsa: Ingredienser 4 personer

125 gr. valnødder uden skal
1 fed hvidløg
20 gr. daggammelt brød
mælk (til at opbløde brødet)
20 gr. pinjekerner
1 dl olie
50 gr. revet Parmigiano Reggiano eller Grana Padano

Valnøddesalsa: Sådan gør du

Læg brødet i blød i mælken, til det er blødt. Du kan eventuelt koge valnødderne et øjeblik og gnide den tynde skræl af, hvis ikke du kan lide den let bitre smag, som skrællen giver. Vi lod skrællen blive på.

Hak alle ingredienserne sammen (undtaget mælken) i en foodprocessor. Vrid ikke mælken ud af brødet og  tilsæt evt. lidt af mælken, hvis det bliver for tørt. Valnøddesalsaen skal være flydende, men den har tendens til at blive mere kompakt, så snart den har stået lidt.

Du kan eventuelt tilsætte en smule af kogevandet fra gnocchierne til salsaen, så den bliver mere flydende, inden du serverer.

Server de grønne gnocchi med valnøddesalsa og drys med revet Parmigiano Reggiano.

19 comments

 1. Cook Valley says:

  Det lyder lækkert. Efter at have prøvet de færdiglavede Gnocchi – som egentlig smagte udemærket – kan jeg få lyst til at lave dem selv, så jeg kan sammenligne dem. Hvordan udtaler man egentlig gnocchi – med eller uden g´et?

  • Hej
   Ja, prøv at lave dem, de bliver meget bedre end de færdiglavede. Man skal bare lige finde det rette forhold mellem mel og kartofler – det er helt afhængig af kartoffel- og meltype.. Du skal ikke lade dig afskrække, hvis det er lidt svært første gang, anden gang går det allerede meget nemmere 🙂 Og i et kartoffelland som Danmark burde gnocchi jo være hverdagskost.
   Gnocchi udtales noget i retning af ‘njokki’ med tryk på første stavelse. ‘gn’ er sådan en blød lyd, og ‘ch’ er k på italiensk…

 2. Gitte says:

  Hej
  Jeg har længe gerne ville forsøge mig med gnocchi, jeg vil prøve jeres opskrift. Jeg har tit spist gnocchi, når turen går til Italien, men det er med en slags flødesovs, ved I hvilken? Jeg vil vildt gerne forsøge mig.
  God weekend

  • Hej Gitte
   Prøv endelig 🙂 Vi kan ikke umiddelbart komme i tanke om en flødesovs, som man typisk spiser med gnocchi. Det er faktisk ikke så ofte, at italienere bruger fløde i sovsen. Men kan det ikke være, at du har fået dem serveret med en ostesovs? For eksempel ‘quattro formaggi’ (fire oste) eller med gorgonzola. Begge dele bliver ofte serveret med gnocchi, og det er cremede sovse, men altså uden fløde. Hvis du bruger en mild gorgonzola, kan du lave en skøn mild og cremet sovs. Det spiser vi ofte, og vi kan da lægge opskriften ud næste gang…
   God weekend til dig også.

   • Gitte says:

    Hej igen
    Selvfølgelig er det oste. Jeg glæder mig til opskriften, men prøver den med valnøddesalsa først. Tusind tak for hurtig svar.
    hilsen Gitte

 3. Whats up very cool web site!! Man .. Excellent .. Superb .
  . I’ll bookmark your web site and take the feeds also? I’m satisfied to seek out numerous useful information right here within the post, we need work out extra strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 4. Kerstin says:

  Hej Marie.
  Tusind tak for jeres blog…den får i den grad mine tænder til at løbe i vand. 🙂
  Jeg er selv halvt italiensk, men mange af jeres opskrifter er alligevel nye for mig. Dette er måske ikke så mærkeligt, når man tænker på hvor mangfoldigt og regionsopdelt, det italienske køkken er.
  Jeg har et spørgsmål ang. den liguriske valnøddesalsa. Skal ingredienserne hakkes helt fint, så massen bliver til en creme eller skal den beholde en vis struktur?
  Endnu engang: Grazie mille! 🙂
  Kerstin

  • Hej Kerstin
   Tak for rosen, skønt at høre fra en glad læser 🙂 Ja, det er utroligt, så varieret det italienske køkken er – vi løber ikke tør for ideér til opskrifter lige foreløbig. Valnøddesalsaen skal blive til en creme – men det skal stadig være sådan, at der er små stykker i, som kan mærkes.

   Hilsner Marie

 5. J.A. says:

  Hej,

  Er det meningen at gnocchierne skal være tørre indeni, når de kommer op til overfladen? Eller hvad gør jeg forkert? Jeg har lavet dem med ricotta og ikke kartoftler. De smagte også en del af mel, mere end hvad jeg havde regnet med, når der nu var ricotta i. Vh

  • Marie says:

   Hej,
   Nej, det er ikke meningen. Du kan ikke skifte kartoflerne ud med ricotta i denne opskrift. Kartoflerne er den vigtigste ingrediens! Prøv med kartofler, så vil det gå bedre, er jeg sikker på. Så behøver du slet ikke så meget mel.

   Mange hilsner

   Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *