Hvidvinsdampede blåmuslinger med peber – impepata di cozze

Hav, hav, hav. Hvis du nogensinde har spist på en restaurant i en italiensk badeby, er du sikkert stødt på denne simple ret med blåmuslinger. Hvidvinsdampede blåmuslinger er en af de letteste måder, du kan tilberede muslingerne på, og jeg synes også, det er en af de bedste. 

Vi holder ferie, og en stor terrin med muslinger er bare indbegrebet af italiensk sommer. Lange dage ved stranden med duften af hav og solcreme på varm hud. Lyden af bølgebrus, børnelatter og en mand med en spand med kokosnødder til salg, der råber cocco bello, cocco bello. Cikadernes sang og den svalende skygge under pinjetræerne, hvor børnene sover  i deres klapvogne midt på dagen, mens solen brænder skarpest.

Når vi kommer hjem og har fået vasket salt, sand og solcremen af, spiser vi på terrassen og drikker kølig hvidvin indtil solen går ned bag bjergene og lysene tændes i dalen. Så bliver vi enige om, at dette må være at nyde livet.

Hvis du stadig har et sidste træk igen før ferien, eller hvis du fryser i sommerhuset, mens et skybrud raser udenfor, så kan du i det mindste glæde dig over, at du kan få rigtigt gode blåmuslinger i Danmark. I mit seneste indlæg her på bloggen, skrev jeg om ’sagre’, som er traditinelle byfester her i Italien, hvor man fejrer lokale specialiteter.  I byen Løgstør i Nordjylland fejrer de faktisk blåmuslingerne fra Limfjorden på en muslingefestival 13-15 juli. Så hvis du bor i nærheden eller skal på ferie dertil, var det måske en udflugt værd.

Ellers bare køb et kilo friske blåmuslinger hos fiskehandleren og med en minimal arbejdsindsat, får du en fantastisk sommeret, der kombineret med lidt fantasi kan sende dig afsted til  den italienske strandpromenade.

Ingredienser 4 personer (som forret)

1 kg friske blåmuslinger
5-6 fed hvidløg
1 dl ekstrajomfru olivenolie
1 glas hvidvin
Et lille bundt bredbladet persille
En lille tørret chilipeber
Friskkværnet peber

Rens muslingerne ved at skrubbe skallerne rene og fjerne det lille skæg med en skarp kniv. Kasser de åbne muslinger, de er døde. Læg muslingerne i en skål, mens du varmer olien i en stor pande eller wok samme med de hele fed hvidløg og chilipebren. Put muslingerne i panden, og tilsæt hvidvinen og masser af friskkværnet sort peber. Drys med hakket persille. Muslingerne er klar, når de har åbnet sig og afgivet deres væde.

Server i dybe tallerkener med et ekstra stænk af olivenolie, mere hakket persille og et godt brød. Den bedste måde at spise muslingerne på er at bruge skallerne som ske og spise muslingerne direkte derfra sammen med væden. Moderat slubren er helt tilladt. Dyb brødet i væden, så du får det hele med, det er som at spise havet med peber og persille…

Se også opskrift på Fyldte blåmuslinger – cozze ripiene

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *