Gnocchi al gorgonzola

Hvidt i hvidt. Gnocchi med gorgonzola er en af de helt lette opskrifter, som du kan lave med bare 5 forskellige ingredienser. Hvis du har travlt, kan du også bruge  de færdige gnocchi, som kan købes i supermarkedet. Men de hjemmelavede smager meget bedre.

Typen og kvaliteten af den gorgonzola, du bruger, gør hele forskellen i denne ret. Gorgonzola er en blød ost, der stammer fra Norditalien, nærmere bestemt den lille by Gorgonzola ikke langt fra Milano. Gorgonzola findes både i meget milde og cremede udgaver og meget skarpe og hårdere udgaver. Den helt milde gorgonzola er den bedste til denne ret. De industripakkede gorgonzolaer, der kan købes i danske supermarkeder, er langt stærkere og skarpere i smagen, end den friske gorgonzola, vi plejer at købe i Italien.

Hvis du køber de industripakkede, så køb den milde type. ‘Dolce’, ‘cremoso’ eller ‘delicato’ står der på pakken. Jo mindre af det grønne, jo bedre.

Den ideelle gorgonzola til denne ret er blød og cremet og helt uden de grønne pletter i. Måske kan man være heldig at finde den hos en god ostehandler? I vores familie spiser vi helst altid kun denne milde type af gorgonzola. Vi spiser den gerne som en antipasto for eksempel sammen med den italienske pølse mortadella. Det bedste ved et stykke gorgonzola er spidsen, som er helt blød. Derfor insisterer min svigermor på, at gorgonzola altid skal skæres på langs, så der ikke er nogen, som bliver snydt for et stykke af den bedste og mest cremede del.

Kartoflerne er også vigtige, de røde af slagsen er ideelle, men er svære at finde i handelen i Danmark. Du kan bruge bagekartofler i stedet. Nye kartofler dur absolut ikke, dejen bliver alt for våd.

Ingredienser 4 personer

1 kilo kogte og skrællede kartofler (ca. 1,3 kilo rå kartofler)
180-200 gr. hvedemel (mere eller helst mindre)
300 gr. gorgonzola
1 skvæt mælk
Salt

Sådan gør du

Kog kartoflerne med skræl, overkog dem gerne. Pil skrællen af, mens kartoflerne stadig er varme. Mas dem med en gaffel, til der ikke er flere hele stykker. Si melet ud i en bunke på køkkenbordet og lav et stort hul i midten. Læg kartoflerne i midten med lidt salt. begynd at samle melet ind i kartoflerne, ved at flytte lidt mel ad gangen ind i kartoflerne. Du skal ikke ælte. Så snart gnocchidejen er sammenhængende, er den klar. Jo mindre mel, du behøver at bruge, jo bedre.

Sæt en stor gryde med vand over til at koge dine gnocchi i. Skær gorgonzolaen i mindre stykker, og læg dem i en kasserolle sammen med et skvæt mælk. Når vandet koger i gryden sænker du kasserollen med osten derned, sådan at den kan smelte over vandbad. Når osten er næsten helt smeltet, tager du kasserolle op. Gorgonzolaen må endelig ikke koge. Sæt sovsen til side, mens du laver dine gnocchi.

Fordel lidt mel på køkkenbordet. Form pølser af gnocchidejen af ca. en fingers tykkelse. Skær så stykker af pølsen i den størrelse, du vil have dine gnocchi. De kan enten være små kugler eller lidt større, men ikke meget over 1 gange 1 centimeter.

Når du har skåret et stykke af pølsen, ruller du med tommelfingeren gnocchien hen over spidsen af en gaffel, sådan at den får riller. Rillerne gør, at sovsen hænger bedre fast. Efterhånden som du former dine gnocchi, lægger du dem på et klæde uden at de rører hinanden.

Når dine gnocchi er klar, koger du dem i rigeligt saltet vand. Pas på , at de ikke klister sammen, når du hælder dem ned i vandet. Hæld dem ned i gryden forsigtigt og lidt ad gangen. Gnocchi skal kun koge i kort tid – så snart de kommer op til overfladen, er de klar. Tag dem forsigtigt ud af vandet med en hulske, og bland dem straks med gorgonzolasovsen.

Server straks.

Se også opskrift på grønne gnocchi med valnøddesalsa

5 comments

 1. Gitte says:

  Det lyder som en ret der vil passe vores familie godt. Vi har tit fået gnocchi i Italien og ikke helt vidst om det var fløde eller ost der var i saucen. Hvis man vil indkøbe gorgonzola i Italien, hvilken vil du så anbefale?
  Tak for super god inspiration.

  hilsen Gitte

  • Hej Gitte
   Ja, jeg havde jo lovet dig opskriften for snart længe siden 🙂 Det kommer helt an på hvor i Italien, du er, om du kan finde en god frisk gorgonzola. Generelt kan den købes i hele Norditalien, mens det kan være sværere i syd. Køb den altid frisk fra osteafdelingen i supermarkedet, og kig på den. Den skal være helt uden de grønne mugpletter og flyde ud, når den skæres. Spørg om den milde (dolce). Det er selvfølgelig en smagssag, om man kan lide den stærkere type af gorgonzola, vi spiser den aldrig.

   Mange hilsner Marie

   • Per Stevnsborg says:

    Hej!
    Et lille tip!
    Jeg køber min friske gorgonzola dolche hos Piemonte vine og delikatesser i Hillerød. Man kan se på deres hjemmeside hvornår de står på torvet i Hillerød. De importerer den selv og den har ikke været vakuumpakket.
    Med venlig hilsen
    Per

 2. Gnocchi er superlækre – og det er virkelig ikke spor svært at lave dem – lettest, hvis man kan finde nogle lidt melede kartofler – dem til mos. De er også gode med salviesmør og et generøst drys parmesan. Så kan man høre de små tykke engle synge 🙂
  vh/Karen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *