Artiskokker er en klassiker på den italienske påskemenu. En af de letteste veje til succes med den genstridige blomst er at frittere dem. Så kan du servere artiskokkerne både som antipasto eller tilbehør (contorno). Haps, haps, haps. De skal nok få ben at gå på i en fart.
Ingredienser 4 personer
5 artiskokker
3 spsk. rismel
3 spsk. hvedemel (tipo 00)
Vand
Øl
Citron
2-3 liter olie til friture (helst ekstra jomfruolivenolie)
Sådan gør du
Rengør artiskokkerne og skær dem ud i mindst 8 dele (flere hvis de er meget store). Lad stilken sidde, den smager skønt efter en tur i frituregryden. Læg artiskokkerne i en skål med vand og citronsaft, så de ikke oxiderer.
Varm olien op i en friturekoger eller gryde.
Se 7 gyldne regler, når du fritterer, her.
Lav en flydende dej ved at blande rismel og hvedemel i en skål, tilsæt (koldt – gerne iskoldt) vand, mens du pisker, indtil dejen samler sig. Tilsæt derefter øl, mens du pisker, indtil dejen har den rette konsistens. Den skal være flydende, men kunne ‘skrive’, dvs. at du kan se en aftegning i dejen, hvis du tager piskeriset op og lader det dryppe ned på dejen.
Hemmeligheden bag en let og sprød dej til dine fritterede artiskokker er, at du bruger dejen, så snart den er klar. Dyp artiskokkerne i dejen, og lad dem derefter frittere i den varme olie, til de er gyldne. Husk, at olien skal være helt varm, før du begynder at frittere. Tjek ved at stikke en tændstik (eller noget andet) ned i olien, det skal syde omkring den.
Fritter allerhøjst otte artiskokstykker ad gangen, ellers mister olien for meget varme. Når de fritterede artiskokker er klar, lægger du dem på et fad med fedtsugende papir og drysser med salt.
Server straks, mens artiskokkerne stadig er brændvarme.
Flere opskrifter med artiskokker:
Gratinerede artiskokker – carciofi gratinati
Ravioli med artiskokker – ravioli ai carciofi
Bresaola med rå artiskokker – bresaola con carciofi crudi