Lammekølle med ovnkartofler | cosciotto d’agnello con patate al forno

Lammekølle med gulerødder og oliven er efterhånden en tradition i familien til påske.
Lammekølle med gulerødder og oliven og ovnkartofler.

Lam er også påskemad i Italien, og du skal ikke snydes for vores lammekølle med gulerødder og oliven, som efterhånden er ved at være en påsketradition i familien. I år har vi taget lidt forskud på højtiden, så her kommer opskriften.

Ingredienser 4 personer

Lam:
Lammekølle (ca. 2 kg med ben)
3 store gulerødder
4 fed hvidløg
1 løg
1 bladselleri
1 stor håndfuld gode sorte oliven
Salvie og rosmarin
3-4 laurbærblade
Groft salt
1/2 glas vand (eller fond)
1 glas hvidvin
1/2 glas ekstra jomfruolivenolie
50 gram smør

Kartofler:
1 kg kartofler
Ekstra jomfruolivenolie
Groft salt
Rosmarin

Sådan gør du

Lad lammekøllen stå i stuetemperatur i mindst to timer, inden du går igang med at tilberede den.

Start så med at massere lammekøllen med hakkede krydderurter (salvie og rosmarin) og groft salt. Hak gulerødder, bladselleri og løg helt fint til en soffritto.

Varm olien op i en stor pande, og svits grøntsagerne langsomt. Lad derefter lammekøllen brune på panden på alle sider.

Læg så lammekøllen i et ovnfast fad sammen med grøntsagerne, og tilsæt også et hakket fed hvidløg og tre hele fed, som du ikke skræller. Tilsæt også de sorte oliven, de hele laurbærblade og smørret i mindre stykker fordelt over lammekøllen.

Tilsæt også hvidvinen, vand (eller fond) til fadet.

Stil så fadet med lammekøllen og grøntsagerne midt i en forvarmet ovn på 160 grader. Den skal have mellem to og tre timer i ovnen (hvis du har et stegetermometer, skal temperaturen op på 77 grader, så er kødet gennemstegt). Det er vigtigt, at du øser væde over lammekøllen med jævne mellemrum (hellere lidt for ofte end lidt for sjældent), så den ikke tørrer ud.

Mens lammekøllen er i ovnen, skræller du kartoflerne og skærer dem i middelstore stykker. Læg dem i et fad og hæld godt med olie over (de skal være godt fedtet ind, men ikke svømme rundt). Krydder med salt og rosmarin.

Når lammekøllen er klar, skal du lade den hvile tildækket (mindst 20 minutter).

Så snart lammekøllen er kommet ud af ovnen, skruer du temperaturen op på maks med grill og varmluft. Når ovnen er gennemvarm, sætter du kartoflerne ind midt i ovnen. Hold øje med dem.  Når de er godt brune, tager du dem ud og vender dem, sådan at de bliver grillet på alle sider. Tiden afhænger af, hvor store de er. en halv time plejer at passe meget godt. Smag på dem. De skal være sprøde udenpå og bløde indeni.

Server lammekøllen og kartofler som en secondo.

Til en rigtigt italiensk påskefrokost må du nødvendigvis servere mindst tre retter. Med til menuen hører både antipasto (forret) og primo (første ret).
Sidste år ved påsketid boede vi på en bakketop i Ligurien (og der lå absolut ikke sne på denne tid..suk..). Der lavede vi blandt andet en frittata med vilde asparges som antipasto og ravioli med artiskokker som primo. Det var tider.. God påske.

5 comments

 1. Mmm – lækkert. Jeg har lige taget lammekøllen ud af fryseren, så den kan være klar til langfredag. Det bliver noget med citron og rosmarin igen – måske også med lidt fennikelfrø. Fornemmer jeg en anelse ‘hjemve’ til Italien? Det er i hvert fald fuldt forståeligt. Tænk – for et år siden, var begge vores blogge temmeligt nye – nu er vi ‘veteraner’ med masser af læsere – det er lidt vildt, ikke?
  God påske fra os i Skivholme!
  Mange hilsener, Karen

  • Hej Karen
   Ja, så længe det er frostgrader i påskeferien, kan jeg ikke lade være med at længes lidt efter de grønne bakkedrag og solen i Italien.. Men ellers er jeg skam godt tilfreds med at være tilbage i DK. Og ja, skægt med bloggen – jeg havde faktisk slet ikke forestillet mig, at jeg ville blive ved med det, jeg skulle bare lige se, hvordan man gjorde – men det er jo meget hyggeligt og skønt, at folk kan bruge opskrifterne 🙂 Rigtig god påske til jer også!

 2. Anne says:

  Uhm, jeg er netop ved at lave ovenstående med lammeskanke, som jeg fandt billigt i torvehallerne.
  Nem opskrift må jeg sige!

  Og tak for masser af inspiration, jeg har prøvet mange af dine opskrifter nu, og de er nemme og lækre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *