13 ting turister typisk misforstår i Italien. #6 er god at kende…

Basta_8 uskrevne regler

Hvis du har været på ferie i Italien, har du måske allerede gjort dig skyldig i at overtræde nogle af de, nok uskrevne, men alligevel højt hævdede regler for, hvordan man spiser, hvad man spiser, og hvornår man spiser i Italien. Italienerne er ikke et folkefærd, der er kendt for at kere sig specielt om regler – men på ét punkt har de en kollektiv overenskomst. Man bryder ikke måltidets uskrevne love. Basta.

Måske har du prøvet fornemmelsen og undret dig over, at tjeneren griner bag din ryg, når du bestiller en cappuccino på restauranten efter din tre-retters menu?
Med denne liste over typiske turistfejl er du lidt bedre klædt på til at opføre dig som en italiener i Italien. Og du kan undgå at begå de typiske ‘fejltagelser’ i køkkenet, der følger med de mest udbredte misforståelser af det italienske køkken. En del af punkterne på listen stammer fra ’ Academia Barilla’, som gerne vil opdrage udlændinge til ikke at begå, hvad der for dem er kulinariske dødsynder. Du behøver selvfølgelig ikke rette dig efter listen – men nu ved du i det mindste, hvornår du har overtrådt italienernes måske vigtigste lov.

1. Drik aldrig cappuccino til din mad. Italienere drikker cappuccino om morgenen sammen med noget sødt, f.eks. en croissant. Efter maden drikkes der udelukkende espresso. En kaffe og en sandwich er heller ikke en kombi, man bruger i Italien.

2. Pasta og risotto er ikke tilbehør til andre retter, men spises som en ret i selv – den såkaldte ’primo’. Undtaget i helt særlige tilfælde, som f.eks. Ossobuco alla Milanese, kan risotto akkompagnere en hovedret.

3. Put aldrig olie i pastavandet, se her, hvordan du koger pasta som italienerne.

4. Spis aldrig pasta med ketchup, denne ret chokerer virkelig italienere. De kan godt finde på at spise ketchup, men kun sammen pommes frites.

5. Spørg ikke efter ’Spaghetti Bolognese’ i Bologna. Den mest berømte ret uden for Italien eksisterer ikke i Bologna. Den berømte kødsovs ‘ragú alla bolognese’ serveres med ’tagliatelle’ som er en båndpasta. Finder du alligevel ’spaghetti Bolognese’ på menukortet, er der nok tale om en turistfælde af en restaurant, som du bør holde dig fra. Se her, hvordan du laver den ægte ragú alla bolognese.

6. Bestil ikke en pizza med peperoni, med mindre du vil have en vegetarpizza. Peperoni betyder peberfrugter på italiensk – pizzaen med den stærke pølse ‘pepperoni’ er en amerikansk version, som italienerne ikke kender noget til. Hvis du leder efter noget lignende, så bestil en pizza med ‘salame piccante’.

7. Spørg ikke efter pesto til din sandwich – eller endnu værre chili- eller hvidløgsdressing. Den italienske sandwich, en ‘panino’, består af godt sprødt brød, masser af skåret kødpålæg og evt. et stykke ost. Hvis du beder om det, kan du måske også få mayonæse og lidt salat i. Ikke andet.

8. Bliv ikke skuffet, når tilbehøret mangler til din bøf. Hovedret og tilbehør (contorno) bestilles hver for sig på italienske restauranter. Det er egentlig smart, så kan du selv sammensætte måltidet, som du vil.

9. Spørg ikke efter pasta eller pizza med kylling. Det eksisterer bare ikke i Italien.

10. Led ikke efter de rød- og hvidternede duge. Dem bruger man heller ikke i Italien, undtaget måske i de meget turistede områder.

11. Bland ikke kød og fisk i løbet af måltidet. Vælg en af delene. Starter du med fisk til forret, så fortsætter du med fisk hele vejen igennem måltidet.

12. Del ikke en pizza. Italienerne ser det som et slags svaghedstegn, hvis du ikke kan spise en hel pizza. 

13. Respekter traditionen og den måske vigtigste regel: Maden og måltidet skal deles med dem, du elsker. Kærligheden til maden og familien er ‘tutto’.

12 comments

 1. Malene M. says:

  Hey – tak for en masse gode insider råd – jeg er på vej til Rom sammen med min kæreste og vi skal helt sikkert se om vi kan huske det med aldrig at bruge ketchup til pasta og det med ikke at dele pizzaer – det sidste blir måske den sværeste 🙂

 2. Kristian Pilegaard Jensen says:

  Jeg ved ikke hvor i har fået ideen om at man ikke bør dele en pizza 🙂
  Har lige været på en rundtur i italien (Rom, Napoli, Firenze og Venedig) og der var det meget almindeligt at folk delte deres pizzaer, f.eks. en pizza til deling efter at have spist deres primo.

  • Marie says:

   Hej Kristian
   Det lyder som en dejlig rundtur. Og ok, det har jeg aldrig oplevet – men kan selvfølgelig ikke udelukke, at det sker 🙂

 3. John says:

  Hej Marie.
  Hyggelig side du har.
  Familien og jeg var på Camping i nærheden af Ravenna her i sommer, har aldrig været i Italien før, er det normalt at bede om flere tallerkner så man kan del for eksempel en stor portion pasta på en restaurant, jeg skal lære italiensk ellers skal de blive bedre til engelsk 😉

  • Marie says:

   Hej John
   Tak – det med at dele portioner, har vi tit gjort. Det kommer nok an på, hvilken type af restaurant, du er på, og hvor meget mad, du bestiller. Men bestiller du flere retter, Antipasti, primo og secondo, så er det helt ok, vil jeg sige. Ellers kan det blive hårdt at nå helt til desserten 😉

 4. Kære Marie. Jeg faldt over din side her til morgen. Glæder mig til at prøve nogle af de spændende kreationer. Jeg har et spørgsmål om friterede artiskokker – jeg elsker dem. Hvilken type bruger I, de små fine eller de store grove. Og klipper I ikke spidsen af bladene først?

 5. Stine says:

  Tak for de gode råd – de er helt sikkert brugbare i Italien!

  Hilsen hende med en italiensk far 🙂

 6. Kim Pedersen says:

  Har selv gjort “unævnelige” ting i Napolitanske restauranter(blandt andet). F.eks. spis aldrig pizza med fingrene, og bed aldrig om en kop kaffe til desserten!!!! Tjeneren kiggede venligt spørgende på mig. “Altså kaffe TIL kagen? Nææ, det tror jeg ikke. Men bagefter kan du få kaffe”.
  Man skal leve så længe man kan lære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *