Linguine med skaldyr | Linguine allo scoglio

linguine allo scoglio

En luksuspastaret – en af de bedste- men den tager også lidt tid at forberede. Her er til en rigtig stor portion, men vi synes, at jo flere skaldyr, jo bedre. Hvis du ikke har en pande, der er stor nok, så brug i stedet nogle af skaldyrene til en forret, f.eks. hvidvinsdampede blåmuslinger. Retten bliver kun rigtigt god, hvis du har plads på panden til at vende pastaen sammen med skaldyrene, inden du serverer.

Du skal selvfølgelig bruge friske råvarer, så en tur til fiskehandleren bliver nødvendig.

Ingredienser til 4 personer
1 kg. vongole (hjertemuslinger)
1 kg blåmuslinger
12 jomfruhummere
1/2 kg calamari 
Ekstra jomfru olivenolie
4-5 fed hvidløg
1 glas tør hvidvin
400 gr. pasta af typen linguine
ca. 8 modne og søde cherrytomater
En dusk bredbladet persille 
Friskkværnet sort peber
Salt

Sådan gør du

Start med at klargøre alle ingredienserne:

Læg dine vongole (hjertemuslingerne) i en stor skål eller anden beholder, og dæk dem med saltvand for at efterligne havet (vandet skal kun lige dække). Det får muslingerne til at spytte alt det sand, de indeholder, ud. Lad dem stå i skygge i 4-8 timer. Skift vandet 2-3 gange undervejs.  

Rens blåmuslingerne, dvs. vask og skrub skallen, og fjern det lille ’skæg’ imellem skallerne, (brug den sløve side af en kniv og hiv i den retning, hvor skallerne åbner sig – skægget er væk, når du også ser det hvide stykke i enden – ellers er det knækket).

Rens dine calamari ved at fjerne hovedet, indmaden følger med, og tag ‘næbet’ ud. Fjern også den stive del af ‘røret’ (det ligner et stykke plastik), du kan hive det ud. Skær dine calamari ud i ringe og så i mindre stykker på ca. 1 gange 1 cm.

Skyl jomfruhummerne, og skær dem igennem helt fra toppen af hovedet og ned gennem maven, så løber safterne og smagen ud i sovsen, når de kommer på panden.

Vask og hak persillen, og sæt mindst 4 liter vand over til pastaen.

Når pastavandet koger, går du rigtigt i gang:

Hvis du har alle ingredienserne linet op, kan du godt starte med at dumpe pastaen ned i pastavandet. Men så skal du arbejde hurtigt nu.

Brug en rigtig stor pande, der skal være plads til både skaldyr og pasta. Varm en god slat olivenolie op i panden, tilsæt de hele fed hvidløg – pas på, de ikke brænder på. Tilsæt tomaterne hele, eller knus dem i hånden hen over panden.

Ved høj varme tilsætter du vongole og blåmuslinger, og derefter tilsætter du også calamari og jomfruhummere. Tilsæt så hvidvinen og lad alkoholen fordampe, inden væden fra skaldyrene siver ud på panden. Tilsæt også  masser af friskkværnet peber og persille. Mas jomfruhummernes hoveder godt med en ske, det giver en masse smag til sovsen.

Når muslingerne har åbnet sig, er dine linguine sikkert næsten klar – du skal hælde vandet fra, inden de er færdigkogte, de skal være meget al dente. Så hælder du pastaen over på panden og lader den koge færdig de sidste par minutter sammen med sovsen og væden fra skaldyrene.

Server straks dine linguine med skaldyr med friskkværnet sort peber og et ekstra stænk af ekstra jomfru olivenolie.

13 comments

    • Marie says:

      Tak Karen 🙂
      Ja, jeg er sprunget ud som web designer… Nu skal jeg så bare i gang med at skrive masser af opskrifter igen!

      Hilsner Marie

  1. Gianna Chighine says:

    Hej Marie
    Super lækker tallerken. Her i Aalborg er det desværre nærmest umuligt at få vongole. Hvad gør I? Hvad hedder calamari på dansk. Jeg har enkelte gange købt små blæksprutter, men det har ikke været vellykket, når de var tilberedt. De var ikke møre. Jeg har forsøgt med calamari fritte og grigliate.

    Hilsen Gianna

    • Marie says:

      Hej Gianna
      Øv, her i København kan det godt lade sig gøre at købe vongole – tror du ikke, du kan bestille dem hos din fiskehandler? Det plejer man at kunne. Jeg tror, at calamari hedder calamari også på dansk – det står der i hvert fald på skiltet, hvor vi køber fisk 🙂

      Mange hilsner

      Marie

    • Kasper says:

      Hold dig langt fra calamari fritti – det er nærmest panerede elastikker. Køb gerne rensede blækspruttetuber på frost – findes bl.a. i SuperBest – tø dem om og skær i ringe.

    • Marie says:

      Hej Malene
      Tak, ja der skal godt med skaldyr i… Det er så ærgerligt, når noget er godt, hvis der så er for lidt af det, ikke.
      Mange hilsner

      Marie

  2. Ragnhild oester says:

    Super opskrifter, men fortvivl ikke, his I ikke kan fined Vongele og Andre specielle muslinger. Blaamuslinger er udmaerkede, og I kan alligevel kun lege, at I er I italien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *