Kanin i tomat og oliven – coniglio in umido con olive

Mimre, simre, simre. Denne ret med kanin stammer fra Toscana, og er som mange andre kødretter fra den region rig på tomat. I denne version brugte vi også oliven, som giver sovsen ekstra smag. Sørg for at bruge gode oliven af typen ‘taggiasche’, de er bløde og smagfulde og kan købes i velassorterede supermarkeder også i Danmark (jeg har set dem i SuperBest engang).

Retten her kan også laves med kyllingekød i stedet for kanin, om du vil.

Ingredienser 4 personer
6-8 kaninlår
1 løg
2 gulerødder
1 stilk bladselleri
750 ml.  purerede tomater
1 glas hvidvin
3-4 laurbærblade
1 glas ekstrajomfru olivenolie
En stor håndfuld oliven af typen’ taggiasche’ i olie uden sten
Salt og peber


Sådan gør du

Vask og tør kaninlårene. Del dem evt. i halve så over- og underben skilles ad  – du kan selv gøre det med et slag med en god kniv, eller du kan bede slagteren om at gøre det, når du køber kødet.

Hak løg, gulerødder og bladselleri helt fint til en soffritto.

Sæt 2 gryder frem på komfuret. I den ene gryde lægger du kaninen. Læg låg på, og tænd for gryden. Lad kaninlårene varme i 10 minutter. Kaninen udskiller nu en væske, og dette gør, at den kraftige smag af vildt forsvinder, og kødet bliver mere delikat. Tag kaninlårene op af gryden og læg dem i en skål for at dryppe af.

I en anden gryde, meget gerne af terracotta, varmer du olien og tilsætter de hakkede grøntsager til en soffritto, lad grøntsagerne svitse ved lav varme, til de er klar. Skru så helt op for varmen, og tilsæt kødet  sammen med laurbærbladene. Lad kødet tage en lille smule farve, og tilsæt dernæst oliven. Hæld så vinen over, og lad alkoholen fordampe. Tilsæt salt og peber.

Når kaninen har taget farve på ydersiden, kan du hælde tomatpuren over. Rør rundt og læg låg på.
Lad kaninen simre ved helt lav varme i en time og et kvarter. Rør rundt en gang imellem, ca. hvert 10. minut, for at sikre at kødet eller sovsen ikke brænder på.

Når retten er klar, kan du se, at kødet har trukket sig op omkring knoglen og sovsen er reduceret. Hvis den stadig er meget flyende, så lad den koge ind i fem minutter ved høj varme uden låg. Tomatsovsen har også skiftet farve fra rød til mørkeorange. Lad retten stå og hvile i gryden med låget på i en halv times tid, før du serverer.

Server gerne med polenta eller kartoffelmos.

Husk som altid, når du spiser kanin, at der kan være små stykker af knogler i sovsen, så pas på tænderne…

Se flere opskrifter på hovedretter (secondi).

2 comments

  1. Vi køber også altid kanin, når vi er i Italien eller Frankrig. Det er ikke så let at finde herhjemme, men de fleste retter kan laves med kylling i stedet for. Det nytter jo ikke, at man stirrer glubsk på nabobørnenes kæledyr 🙂

  2. Hej Karen
    Nej, jeg har vist heller aldrig spist en kanin i Danmark egentlig. Men jeg havde en i et bur, da jeg var lille. Men lever de ikke vildt i naturen? Var da sikker på, at jeg så nogen, da jeg var på cykeltur i Jylland engang..Men måske var det bare kælekaniner, der var blevet væk..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *