Gedekid i ovn – capretto al forno

Capretto al forno-1

Gedekid i ovn er højdepunktet på julemenuen hos min italienske svigerfamilie. Opskriften på det møre, saftige og nænsomt krydrede kød fik jeg af nonna Rosi, som er  min svigerindes mormor. Hendes opskrifter går i arv til familiens næste to generationer af kvinder. I Danmark kan det være svært at opstøve gedekød, hvilket er en skam. Hvis du ikke kan skaffe gedekid, kan du bruge lammekød i stedet.

Hemmeligheden bag succes er tålmodighed. Du skal hele tiden være opmærksom på, at kødet ikke tørrer ud i ovnen. Ellers er det meget enkelt, her er nonna Rosi’s opskrift:

Nonna Rosi og Miriam
Nonna Rosi og datteren Miriam, som gav mig deres opskrift på gedekid i ovn, der hvert år bliver serveret til jul.

Ingredienser 4-6 personer

1/2 gedekid (ca. 2 kilo kød)
2 dl ekstra jomfru olivenolie
100 gr. smør
1 hvidløg
Hvidvin (nok til at dække kødet)
Finthakket rosmarin, timian og salvie

Sådan gør du

Køb et halvt gedekid hos slagteren, få det skåret i mindre stykker.
Aftenen før du skal bruge kødet, lægger du det i en stor beholder og dækker det med hvidvin tilsat peber. Lad gedekødet trække natten over i køleskab.

Når du skal tilberede kødet, starter du med at varme en stor pande eller gryde op. Tilsæt kødet direkte fra vinen og vent, til det udskiller sin væske. Tag så kødet op og kasser væsken. Skyl og tør gryden. Varm olie og smør op i gryden og tilsæt de hele fed hvidløg, uden at skrælle dem.

Tilsæt så kødet og halvdelen af de hakkede krydderurter, og lad det svitse godt. Når gryden og kødet er godt varme, tilsætter du et par deciliter hvidvin og lader alkoholen fordampe. Når alt kødet er gyldent, lægger du stykkerne på et fad, og stiller det midt i en forvarmet ovn på 160 grader og varmluft. Stegetiden er halvanden til to timer.

Det er vigtigt at kødet aldrig tørrer ud. Du skal meget ofte øse stegefedtet, som samler sig i bundet af fadet, henover kødet. Tålmodighed, tålmodighed. Det lønner sig. Hen mod slutningen tilsætter du den anden halvdel af de hakkede krydderurter.

Når kødet er mørt, tager du det ud af ovnen og lader det hvile en halv time, inden du kan varme det op igen og servere.

Server for eksempel med forskellige grøntsager, som grillstegte squash, ovnbagte peberfrugter og pandekartofler.

3 comments

 1. Elsebeth says:

  Åh, der er ikke noget som gedekød. Magert, mørt og meget dejligt. For flere år siden var jeg i Uganda i tre uger, og to familier slagtede hver en ged til ære for mig – og jeg skulle holde dem, mens de blev slagtet – det var vist en stor del af æren!

  • Hej Elsebeth
   Det lyder som noget af en oplevelse i Uganda 🙂 Når vi har smagt/tilberedt gedekød i Italien, har det ikke været barderet, men kødet er heller ikke så magert (det kommer måske an på, hvordan slagteren skærer det ud – det er der ofte stor forskel på)- det er bare vigtigt, at kødet ikke tørrer ud i ovnen, så det skal hele tiden overøses med væden/fedtet.

   Mange hilsner Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *