3 veganske forretter på det italienske nytårsbord

Hvis der er ét tidspunkt, hvor jeg er temmelig motiveret for at blive veganer – eller bare vegetar – så er det lige på denne tid af året. Efter juledagene, som vi fejrer i Italien med fisk og kød i alle afskygninger og i store mængder, så har jeg en usædvanlig stærk trang til grøntsager i disse dage.

Hvis du er en af dem, der har det sådan alle årets dage inklusive den sidste, så er her lidt inspiration til nytårsbordet. Du behøver selvfølgelig hverken være vegetar eller veganer for at få glæde af opskrifterne – og både peberfrugter og squash går også glimrende som tilbehør til fisk eller kød. 

Siciliansk antipasto med aubergine – caponata di melanzane

Caponata_700x467

Caponata er den ultimative grøntsagsforret – altså jeg vil sige det på den måde, at man ved slet ikke, hvor godt grøntsager egentlig kan smage, før man har prøvet en caponata.
Retten stammer fra Sicilien og findes i et utal af variationer – opskriften her på bloggen lader til at være en af de mest traditionelle. Da det er en antipasto, serveres bare en lille portion eventuelt sammen med flere antipasti.
Caponata kan med fordel tilberedes i forvejen, retten har kun godt af at stå og hvile gerne en hel dag eller nat, inden den serveres.

Peberfrugter bagt i ovn – peperoni al forno

Peberfrugter bagt i ovn

Denne her er en klassiker, og har ganske ofte være på vores nytårsbord – enten som forret eller som tilbehør. De ovnbagte peberfrugter kan med fordel tilberedes dagen i forvejen, de er endnu bedre, når de har fået lov at stå til dagen efter. 

Grillstegte squash – zucchine grigliate

Zucchine alla griglia

De grillstegte squash kræver en grillpande – og også gerne et mandolinjern, så de kan få den helt rigtige og ensartede tykkelse, når du skærer dem. De smager helt fantastisk, hvis det lykkes dig at finde de mindre og faste squash, som ikke er fulde af kerner. Igen kan denne ret med fordel tilberedes i forvejen, fx om morgenen.

Vi kommer ikke til at holde hverken vegansk eller vegetarisk nytår i år (selvom jeg har mest lyst til det lige nu) – og om et par dage er jeg vel også klar til en omgang kød mere. Tror menuen kommer til at stå på noget med lam, for vi har netop fået et halvt økologisk lam fra familie på landet, som har sådan nogle gående rundt.  

Planlægger du til gengæld en menu baseret på fisk, så tjek også de her tre antipasti, som er klassikere på vores nytårsbord. 

One comment

  1. Kristina Frank Kristiansen says:

    Hej
    Jeg har afprøvet caponata di melanzane, og den var intet mindre end fantastisk!
    Jeg havde to hhv. vegetar og veganer til min søns nonfirmation, hvor jeg bl.a. serverede ovenstående samt bagte peberfrugter. De var glade for hensynet, og vi var også et par stykker, der sneg os til at smage, selvom vi også kastede os over kød-buffeten 🙂
    Nu er denne blog kommet ind sammen med mine andre madblogfavoritter 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *